Στους 17 οι νεκροί στη Βενεζουέλα

Στους 17 οι νεκροί στη Βενεζουέλα

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα από την 4η Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι 261 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της χώρας.

«Μετράμε μέχρι στιγμής 17 νεκρούς και 261 τραυματίες» δήλωσε η γενική εισαγγελέας, Λουίζα Ορτέγκα Ντίας, και συμπλήρωσε ότι οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει 27 έρευνες για υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η εισαγγελία δεν θα επιτρέψει υπό οποιοδήποτε πρόσχημα να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε, την ώρα που υπάρχουν πολλές κατηγορίες για την καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας ή ένοπλες ομάδες αγνώστων.

Η Ντίας ανέφερε ακόμα ότι «ένας νέος άνδρας πέθανε στο Κράτος του Καραμπόμπο ενώ απομάκρυνε ένα οδόφραγμα. Δέχτηκε μια σφαίρα καθώς καθάριζε το δρόμο».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ασφάλειας. Υποστηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση ενώ εξαπλώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας. Οι διεκδικήσεις έχουν διευρυνθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας και της αστυνομικής βίας.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με την Κολομβία και άλλες χώρες για να εξετάσουν εάν μπορεί να υπάρξει διαμεσολάβηση, ώστε οι δύο αντίπαλες πλευρές να διαπραγματευτούν, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Κολομβία και άλλες χώρες για να επιχειρήσουμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιου είδους μεσολάβηση, καθώς προφανώς έχει ήδη αποδειχθεί πολύ δύσκολο οι δύο πλευρές να συνομιλήσουν από μόνες τους», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Κολομβιανή ομόλογό του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ.

«Πρέπει να τείνει ο ένας το χέρι στον άλλο, να κάνουν έναν διάλογο, να επανενώσουν τους πολίτες και να διευθετήσουν τα προβλήματά τους» τόνισε ο Κέρι. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πρόσθεσε ακόμα ότι «έχουμε ανάγκη τον διάλογο στη Βενεζουέλα, όχι συλλήψεις και βία στους δρόμους».

Πάντως ο φυλακισμένος αρχηγός του κινήματος διαμαρτυρίας Λεοπόλδο Λόπες απέρριψε τις προσπάθειες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και επιχειρηματίες ύστερα από ένα μήνα διαδηλώσεων και βίας.

Ο Λόπες, ένας σκληροπυρηνικός ηγέτης της αντιπολίτευσης που συνελήφθη με την κατηγορία του υποκινητή βίας, δήλωσε ότι η αναφορά του Μαδούρο για έναρξη συνομιλιών συνιστά μία υποκριτική τακτική που έχει ως σκοπό να περιορίσει τις διαδηλώσεις ενώ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που κρύβονται από πίσω.

«Ο “διάλογος” αποτελεί μια τακτική υποχώρηση, αποτέλεσμα της πίεσης στους δρόμους. Δεν οφείλεται σε μια πραγματική πεποίθηση» σημείωσε ο Λόπες σε μήνυμα που έστειλε από τις φυλακές Ράμο Βέρδε στη σύζυγό του, η οποία το ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο διάλογος του Μαδούρο συνίσταται στο εξής: “Ελάτε στο Μιραφλόρες (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο) και ενόσω θα βγάζω διάγγελμα, θα κυνηγώ, θα σκοτώνω και θα καταστέλλω (τους διαδηλωτές) στους δρόμους”», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ