Στόλτενμπεργκ: Έβαλε την Ουκρανία στην αναμονή για τα βαριά όπλα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία μπορεί να περιμένει νέες αποστολές βαρέων όπλων από τους δυτικούς της συμμάχους «στο εγγύς μέλλον».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες δηλώσεις Πούτιν – «Η δυναμική είναι θετική»

«Οι πρόσφατες υποσχέσεις για την αποστολή βαρέων όπλων είναι σημαντικές – και περιμένω ότι θα υπάρξουν περισσότερες στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πριν από την συντονιστική διάσκεψη των δυτικών χωρών στις 20 Ιανουαρίου για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία.

Αργούν τα γερμανικά άρματα

Πάντως τα πολυθρύλητα γερμανικά άρματα μάχης Leopard den probl;epetai na fu;asoyn sthn Oykran;ia m;esa sto 2023.  Το ενωρίτερο ππου μπορούν να παραδοθούν είναι στις αρχές του 2024 δήλωσε ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall,  Άρμιν Πάπεργκερ. Ο ίδιος εξήγησε ότι το κόστος επισκευής ή συντήρησης ενός τέτοιου άρματος είναι τέτοιο που θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική παραγγελία από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ουκρανία: Στους 18 οι νεκροί στο Ντνίπρο – Στέλνει τεθωρακισμένα η Βρετανία

«Τα οχήματα δεν βάφονται απλώς εκ νέου, αλλά πρέπει και να μετατραπούν για χρήση σε μάχη. Αποσυναρμολογούνται πλήρως και στη συνέχεια ξαναχτίζονται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ληφθεί αύριο η απόφαση να στείλουμε άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα γίνει το συντομότερο στις αρχές του επόμενου έτους», δηλώνει ο κ. Πάπεργκερ στην Bild am Sonntag, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από το ενδεχόμενο παράδοσης των συγκεκριμένων αρμάτων στην Ουκρανία. «Και βέβαια δεν μπορούμε να τα επισκευάσουμε χωρίς παραγγελία, καθώς το κόστος ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Rheinmetall δεν μπορεί να τη χρηματοδοτήσει εκ των προτέρων», συνεχίζει ο επικεφαλής της εταιρείας εξοπλιστικών συστημάτων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Leopard είναι εξαιρετικά σημαντικό για επιθετικές επιχειρήσεις και για την ανάκτηση εδαφών. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία του διαθέτει 22 Leopard 2 και 88 Leopard 1.

Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά που πρέπει να στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία για το αντιαεροπορικό σύστημα Gepard, ο επικεφαλής της Rheinmetall εκτιμά ότι η παραγωγή της πρώτης παρτίδας θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο/Ιούλιο και ότι μέχρι τα μέσα του 2024 θα έχουν παραδοθεί 300.000 φυσίγγια.

Ζελένσκι: Ζητεί βαριά όπλα από τη Δύση μετά τους σημερινούς βομβαρδισμούς σε όλη την Ουκρανία

Τα Marder και η Ελλάδα

Ο κ. Πάπεργκερ αναφέρεται ακόμη στην επικείμενη παράδοση οχημάτων Marder στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Όπως λέει, η Rheinmetall μέχρι πρότινος διέθετε 140 Marder, εκ των οποίων τα 40 προορίζονται για την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παράδοση σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η πρώτη δόση έχει επισκευαστεί και έχει σε μεγάλο βαθμό παραδοθεί στην Αθήνα, ενώ τα επόμενα 20 βρίσκονται στα τελικά στάδια μηχανολογικής επεξεργασίας. Για την επισκευή καθενός από τα Marder που προορίζονται για την Ελλάδα απαιτούνται έξι μήνες, διευκρίνισε ο κ. Πάπεργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Βερολίνου για την παράδοση 40 Marder στην Ουκρανία, ο διευθυντής της Rheinmetall προτείνει να δοθούν τα τεθωρακισμένα από τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τα κενά να καλύπτονται κατόπιν σταδιακά από την εταιρεία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ