Στο Βέλγιο ζητούν «Καλάθι του Νοικοκυριού»: Η πρόταση της Ένωσης Καταναλωτών και το σχόλιο του Γεωργιάδη

Τα βήματα της Ελλάδας φαίνεται πως είναι έτοιμο να ακολουθήσει το Βέλγιο, καθώς η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών της χώρας, «Test Achats», τόνισε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να «παγώσει» τις τιμές 100 προϊόντων για τρεις μήνες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της χώρας δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όταν αγοράζουν βασικά προϊόντα λόγω της «εκτόξευσης» του πληθωρισμού. Μάλιστα η Ένωση πρότεινε να εφαρμοστεί ένα μέτρο σαν το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που υπάρχει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το brusseltimes.com, o λόγος που η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών δρομολογεί την πρόταση «παγώματος» των τιμών ορισμένων προϊόντων (ψωμί, γάλα, φρούτα, λαχανικά κ.α) είναι πως τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ του Βελγίου ήταν 20% ακριβότερα τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022.

«Βρισκόμαστε σε ασυνήθιστη κατάσταση και έχει γίνει δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν βασικά προϊόντα σε προσιτές τιμές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ένωσης, Laura Clays. Τόνισε ακόμη πως «η πρόταση προήλθε από την Ελλάδα και εφαρμόστηκε πρόσφατα και στη Γαλλία. Το “καλάθι κατά του πληθωρισμού” περιλαμβάνει ορισμένα βασικά διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αν μπορούν να το κάνουν εκείνοι, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;». «Η ενεργειακή κρίση έχει μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση» πρόσθεσε η Laura Clays.

Βέλγιο καλάθι

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών αναγνωρίζει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες για να διαφυλάξει την αγοραστική δύναμη, όμως όπως τονίζει η ο Clays: «οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα». «Γνωρίζουμε ότι οι πόροι της κυβέρνησης είναι περιορισμένοι, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστούν λύσεις. Δεν πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο “καλάθι κατά του πληθωρισμού” είναι κακή ιδέα, γι’ αυτό και το προτείνουμε. Το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό και ποιος πρέπει να πληρώσει μπορεί να διευκρινιστεί αργότερα».

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας του Βελγίου, Jo Brouns, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος. «Τα ράφια θα παραμείνουν άδεια και οι προμηθευτές θα χρεοκοπήσουν εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παγώσει τις τιμές. Ούτε ο εμπορικός οργανισμός Comeos είναι υπέρ ενός τέτοιου αντιπληθωριστικού καλαθιού, καθώς όπως είπαν τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι ήδη χαμηλά και η πίεση στους αγρότες μόνο θα αυξηθεί» ανέφερε.

«Τα σούπερ μάρκετ μπορεί πράγματι να πρέπει να πουλήσουν με ζημία για λίγο. Αλλά βρισκόμαστε σε εξαιρετική κατάσταση και έχει γίνει πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν βασικά προϊόντα, επομένως πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εάν η Comeos και η κυβέρνηση λένε ότι η ιδέα μας είναι κακή, καλούνται να βρουν καλύτερες οι ίδιες οι ιδέες» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών.

Γεωργιάδης: Καταναλωτική ένωση στο Βέλγιο ζητάει την εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού

«Το καλάθι του νοικοκυριού που ιδιαιτέρως πολεμήθηκε, έως και διακωμωδήθηκε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, παρουσιάζει από χθες μια μεγάλη επιτυχία. Δηλαδή, τη διατήρηση στο καλάθι, των περσινών τιμών, όσον αφορά τις τιμές για το αρνί και το κατσίκι, για τις πασχαλινές γιορτές» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και σημείωσε πως όλη η αγορά προεξοφλούσε 30% αύξηση των τιμών, για το πασχαλινό τραπέζι για το 2023, όμως «θα έχουμε ακριβώς τις ίδιες τιμές με πέρυσι και προσδοκούμε σε μια ελαφρά μείωση την προσεχή εβδομάδα».

«Αποδεικνύουμε ότι ο μηχανισμός δουλεύει», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η Ένωση Καταναλωτών Βελγίου έκανε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε επισήμως, από τη Βελγική κυβέρνηση, να καθιερώσουν και στο Βέλγιο το «καλάθι του νοικοκυριού», θεωρώντας το ως ένα «εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα αντιμετώπισης του πληθωρισμού», για τους ευάλωτους πολίτες και ρητώς ανέφεραν ότι η πρόταση προέρχεται από την Ελλάδα.

«Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Εδώ οι καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του καλαθιού και η καταναλωτική ένωση στο Βέλγιο, ζητάει την εφαρμογή του καλαθιού στο Βέλγιο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ