Στην Πορτογαλία η τρόικα

Στην Πορτογαλία η τρόικα

Η τρόικα θα αρχίσει από αύριο την αποτίμηση του νέου σχεδίου λιτότητας της κεντροδεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει κυρίως την εθελουσία έξοδο 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο περίπου 700.000.

“Από αύριο μια τεχνική αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται στην Λισαβόνα (…) για να αναλύσει μαζί με την κυβέρνηση τα μέτρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός” Πέδρου Πάσους Κοέλιου την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει η πορτογαλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομερώς σε ομιλία του την Παρασκευή τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνησή του για την εξοικονόμηση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015.

Η έγκριση του σχεδίου αυτού από την τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας θα επιτρέψει την αποδέσμευση μιας νέας δόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ του πακέτου διάσωσης της χώρας.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για το νέο αυτό σχέδιο λιτότητας, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν “να αντικατασταθούν από αξιόπιστα εναλλακτικά” μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις με τα δύο κύρια συνδικάτα, το CGTP, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το UGT, που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναμενόταν να αρχίσουν σήμερα.

Όμως οι πρώτες αντιδράσεις είναι κυρίως αρνητικές, ο γενικός γραμματέας του CGTP Αρμένιο Κάρλος έκρινε ότι τα νέα μέτρα θα “ενισχύσουν την ύφεση και την ανεργία”.

Η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 2,3% και η ανεργία να ξεπεράσει το 18%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ