Στην Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Μπάιντεν – Η ατζέντα των συζητήσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Zελένσκι: Δεν θα υποκύψουμε σε ρωσικά τελεσίγραφα

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική  σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», έγραψε στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος. Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντάται με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και αργότερα θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.  Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 19:30 (τοπική ώρα) (02:30 ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σε tweet της.

Eπικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι: «Η Ουάσιγκτον δίνει πλέον έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας»

Γιατί πήγε στην Ουάσινγκτον

Η “εξαιρετικά σημαντική” επίσκεψη σήμερα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ θα διαψεύσει τις ρωσικές προσπάθειες να φανεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας ψυχραίνονται, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.  Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ  είπε ότι το  ταξίδι του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δίδουν την ευκαιρία να περιγραφεί και να εξηγηθεί η πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία,  να καταγραφεί τι όπλα χρειάζεται το Κίεβο για να πολεμήσει τη Ρωσία, αλλά και για ποιους λόγους χρειάζεται τα συγκεκριμένα όπλα.

Ο Ζελένσκι έφτασε στην Ουάσινγκτον, αμέσως μετά την χθεσινή του επίσκεψη στο μέτωπο, στην πόλη Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται μερικές από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν γίνει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. «Η επίσημη επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στις ΗΠΑ, η οποία άρχισε αμέσως μετά την επίσκεψή του στο πιο καυτό σημείο του πολέμου, το Μπαχμούτ, είναι άκρως συμβολική. Και εξαιρετικά σημαντική»,  αναφέρει ο Ποντολιάκ σε σχόλια που έκανε γραπτώς στο Reuters.  Πρώτον, τόσο η ίδια η επίσκεψη όσο και το επίπεδο των προγραμματισμένων συναντήσεων μαρτυρούν κατηγορηματικά τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες. Δεύτερον, αυτό βάζει τέλος τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς (…) να αποδείξει μια φερόμενη ως αυξανόμενη ψυχρότητα στις διμερείς μας σχέσεις”, προσθέτει. Η περιγραφή της Ρωσίας για τις σχέσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ δεν βρίσκεται “ούτε στο ελάχιστο κοντά” στην πραγματικότητα, σημειώνει.

Τα όπλα

“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κατηγορηματικά την Ουκρανία”, έγραψε ο Ποντολιάκ στα σχόλιά του, στα οποία αναφέρει επίσης ότι ο Ζελένσκι θα μπορεί να δείξει στην αμερικανική πολιτική ελίτ “την πραγματική κλίμακα” του πολέμου, την πραγματική του φύση και την σημασία να τερματιστεί με τον αρμόζοντα τρόπο –δηλαδή με τους σωστούς όρους.

Επίσης “όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα. Είναι σημαντικό να εξηγήσει προσωπικά γιατί χρειαζόμαστε συγκεκριμένα είδη όπλων. Ιδιαίτερα, θωρακισμένα οχήματα, τα τελευταία αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα, αλλά  και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς”, προσθέτει.  Ο Ζελένσκι θα εξηγήσει γιατί η παροχή στην Ουκρανία τέτοιων όπλων δεν θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα μειώσει απότομα τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, έγραψε στα σχόλιά του ο Ποντολιάκ.

“Κατά την άποψή μου, η επίσκεψη αναμφιβόλως θα ενεργοποιήσει και θα βελτιώσει σημαντικούς τομείς στρατιωτικής συνεργασίας, θα κινητοποιήσει περαιτέρω την δικομματική πολιτική υποστήριξη και θα δώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα του μέλλοντος, αν ο πόλεμος δεν τερματιστεί με τον σωστό τρόπο”, καταλήγει ο Ποντολιάκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ