Απαντήσεις από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Με ερευνούν γιατί εγώ πληρωνόμουν» – Τι είπε για τον Παντσέρι

Την επισήμανση ότι ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, «είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις» του προέταξε στην παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφορικά με τις έρευνες που έχει αρχίσει η Κομισιόν για τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο της συμμετοχή του, στην ΜΚΟ Fight Impunity.

Αβραμόπουλος: Το δημοσίευμα του Politico και η κάλυψη της Κομισιόν – «Δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ του Παντσέρι στις επαφές του με στελέχη της Ε.Ε.»

«Οι εννέα δικές μου συναντήσεις ήταν γι’ αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους, στην Επιτροπή. Σε καμιά από αυτές τις συναντήσεις, είπαν οι συνομιλητές μου, δεν εκπροσωπούσα την ΜΚΟ, ούτε συζητήθηκαν τέτοια θέματα. Άρα ο κ. Μάμερ προσφέρει πλήρη κάλυψη», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

«Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή, αναφέρει ότι αφού ρώτησε στις Βρυξέλλες και δεν βρήκε κάτι, είπε θα ρωτήσουμε και τον κ. Αβραμόπουλο. Υποτίθεται ότι θα μου έστελναν και μία σχετική επιστολή. Δεν ξέρω που έχει πάει η επιστολή, αλλά φρόντισα να απαντήσω στην Κομισιόν. Έρχομαι έτσι στο δεύτερο σημείο του ρεπορτάζ. Η θέση μου σε αυτή την ΜΚΟ, που είχε ιδρύσει ο Παντσέρι, αλλά ήμασταν μέλη μια σειρά από προσωπικότητες, ήταν τιμητική. Δεν είχαμε εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Ο καθένας από εμάς όμως έκανε και κάτι. Πρώτα πρώτα δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι. Για να γίνω μέλος στην ΜΚΟ μου δόθηκε άδεια, από την Επιτροπή, με υπογραφή της κ. Φον Ντερ Λάιεν, αφού εξέτασαν και την ΜΚΟ και τον σκοπό της και το περιεχόμενό της. Και βεβαίως από την Επιτροπή Ηθών της Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Κάλυψη της Κομισιόν για τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ Fight Impunity

«Η θέση μου δεν απαιτούσε ποτέ καμία δραστηριότητα λόμπι προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο εκστρατεία υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα άρθρα, συμμετοχή σε συνέδρια, ομιλίες, συνεντεύξεις, συζήτηση με Κυβερνητικές ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τους κοινούς μας στόχους. Και κοινός στόχος ήταν η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τώρα αν ο κ. Παντσέρι είχε φτιάξει άλλες δέκα ΜΚΟ από πίσω, αυτές δεν είχαν καμία σχέση με εμάς», είπε ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης και υπογράμμισε ότι:
«Πρέπει δε να σας πω ότι στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, δεν υπήρξε ποτέ σε καμία από τις συναντήσεις, η λέξη Μαρόκο ή Κατάρ. Ήταν ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος Δικαίου. Η έρευνα αφορά όλους, όχι μόνο εμένα. Ωστόσο εστιάζει η έρευνα σε εμένα, επειδή για ένα χρονικό διάστημα, στην αρχή της συμμετοχής μου, επειδή ήμουν ο μόνος που δεν είχε θεσμικό και πολιτικό ρόλο, για ένα διάστημα 12 μηνών ήμουν και ο μόνος που πληρωνόταν.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Αποκλειστική δήλωση στο enikos.gr

Και βέβαια έπρεπε να εξηγήσουμε πώς έχουν τα πράγματα. Είχα δηλώσει τότε στην Επιτροπή, και το ποσόν, και πρέπει να σας πω ότι μετά από ένα χρόνο, στις αρχές του 2022, όταν είδα ότι δεν είχε πια ενδιαφέρον, έφυγα, παραιτήθηκα. Παραιτήθηκα ένα χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Την εποχή εκείνη, εμείς δεν είχαμε πάρει είδηση τι γινότανε και ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι, διότι όλα αυτά συνέβαιναν έξω, από το Fight Impunity, το οποίο ήταν πολύ σημαντικός οργανισμός, γι’ αυτό και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την προσοχή, διαπρεπών προσωπικοτήτων, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ