Στα “τάρταρα” η τουρκική λίρα – Οι δηλώσεις Ερντογάν που οδήγησαν στη νέα “βουτιά”

Νέα “βουτιά” έκανε η τουρκική λίρα μετά τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,5% στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 10,565 λιρών ανά δολάριο, αυξάνοντας τις μεγάλες απώλειες που είχε μετά την πρόωρη και επικίνδυνη- σύμφωνα με τους αναλυτές- χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα άρει το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύουν, να κάνουν προσλήψεις και να αυξάνουν τις εξαγωγές τους.

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή. «Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να μειώσει ξανά τα επιτόκια, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ερντογάν Τουρκία

Φεύγοντας από την Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τα επιτόκια όταν συνεδριάσει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και η τουρκική λίρα έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές. Για τους επενδυτές, ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται από καιρό εχθρός των επιτοκίων, επηρεάζει τη νομισματική πολιτική με τις συχνές εκκλήσεις του για στήριξη και τις γρήγορες αλλαγές των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

H κεντρική τράπεζα, η οποία θεωρεί προσωρινές τις πιέσεις στις τιμές, πήγε αντίθετα στις προσδοκίες της αγοράς και μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, παρότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σχεδόν στο 20%, προσφέροντας τη στήριξη που ζητούσε από καιρό ο Ερντογάν.

Αναμένεται δε να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 15% αύριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η υποτίμηση της λίρας αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών και παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους χρεοκοπίας εταιρειών που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα. Η υποτίμηση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχει εν τω μεταξύ διαβρώσει τα εισοδήματα των Τούρκων.

Πηγή: Reuters/ AΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ