St Patrick’s Day: Ο Άγιος Πατρίκιος και οι λαμπεροί εορτασμοί των Ιρλανδών

Τη 17η Μαρτίου είναι η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Πατρίκιος, ο προστάτης της Ιρλανδίας, που έχει έμβλημά του το τριφύλλι και οι απανταχού Ιρλανδοί τον γιορτάζουν με λαμπρότητα.

Οι Ιρλανδοί τηρούν αυτή την ημέρα ως θρησκευτική γιορτή για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, που πέφτει κατά τη χριστιανική περίοδο της Σαρακοστής, οι ιρλανδικές οικογένειες πήγαιναν παραδοσιακά στην εκκλησία το πρωί και γιόρταζαν το απόγευμα. Οι σαρακοστιανές απαγορεύσεις κατά της κατανάλωσης κρέατος καταργήθηκαν και οι άνθρωποι χόρευαν, έπιναν και γλεντούσαν, ενώ το παραδοσιακό γεύμα περιελάμβανε ιρλανδικό μπέικον και λάχανο.

Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν χριστιανός ιεραπόστολος και επίσκοπος. Θεωρείται ο προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας, μαζί με την Αγία Μπρίγκιντ του Κίλνταρε και τον Άγιο Κολούμπα, επονομαζόμενος “Σούκατ”. Άσκησε τα ιεραποστολικά και επισκοπικά του καθήκοντα περί το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.

Ο Άγιος Πατρίκιος (Patrick) γεννήθηκε στην πόλη Γκλέβουμ της Σκωτίας, κοντά στην εκβολή των ποταμών Σέβερν και Άβον περί το 380 μ.Χ. Καταγόταν από βρεττανορωμαϊκή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν διάκονος και δεκουρίονας και ονομαζόταν Καλφουρίνος και ο παππούς του ιερέας και ονομαζόταν Πότιτος. Το όνομα της μητέρας του ήταν Κονκέσσα. Σε ηλικία 16 ετών συνελήφθη αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, όπου και παρέμεινε έξι χρόνια. Οι ώρες της μοναξιάς, όταν ως σκλάβος έβοσκε το κοπάδι του, περνούσαν με προσευχή στον Θεό, τον Οποίο μέσα στην δοκιμασία του ο Άγιος είχε ανακαλύψει. Ο ίδιος ο Κύριος θα μιλήσει στον Άγιο, ενώ αυτός κοιμόταν και θα του πει να γυρίσει στην πατρίδα με ένα πλοίο που ήταν έτοιμο γι’ αυτόν. Αυτή η πρώτη φορά που του μίλησε ο Κύριος, δεν θα είναι και η τελευταία. Θα ακολουθήσει μια σειρά από καθοριστικές εμφανίσεις του Κυρίου στην ζωή του.

Οι εμφανίσεις αυτές καθώς και οι προτροπές του Κυρίου είναι ένα στοιχείο που τονίζεται ιδιαίτερα στα γραπτά του Αγίου.Ο Άγιος, το 402 μ.Χ., απέδρασε από εκεί, όπως του προείπε ο Θεός, αλλά η τρικυμία οδήγησε το πλοίο στις βορειοδυτικές ακτές της Γαλατίας, στην Αρμορική. Το πλοίο έφθασε στην Γαλατία, αλλά εκεί το πλήρωμά του δεν στάθηκε δυνατό να βρει τροφή. Τότε ο καπετάνιος παρακάλεσε τον Άγιο να προσευχηθεί στον Θεό, για να τους βοηθήσει. Ο Άγιος τους μίλησε για την παντοδυναμία και την φιλανθρωπία του Θεού, καλώντας τους να μεταστραφούν στον Κύριο και να μετανοήσουν και τους διαβεβαίωσε ότι την ίδια κιόλας ημέρα θα βρουν τροφή. Πράγματι, έτσι κι έγινε. Η περιπλάνηση του Αγίου συνεχίζεται στα νησιά του Τυρρηνικού πελάγους. Τελικά επέστρεψε στη Βρετανία, αλλά ένα όραμα που είδε τον κάλεσε να γυρίσει και πάλι στην Ιρλανδία, για να βοηθήσει τους Χριστιανούς. Αμέσως μετά μετέβη στη Γαλλία, στην πόλη της Ωξέρρης, όπου παρέμεινε επί πολλά έτη προετοιμαζόμενος για την ιεροσύνη. Λέγεται ότι γνώρισε τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Γερμανό, ο οποίος τον απέστειλε στην Ιρλανδία το 432 μ.Χ. ως Επίσκοπο., όπως σημειώνει το stpatricksday.gr.

Το κήρυγμά του εκεί, είχε μεγάλη απήχηση στον λαό. Βάπτισε χιλιάδες πιστών, χειροτόνησε πολλούς ιερείς, ανήγειρε ναούς και επισκοπή. Ενθάρρυνε το μοναχισμό, ο οποίος μέχρι τότε είχε κέλτικο χαρακτήρα. Κατά την διάρκεια των ιεραποστολικών περιοδειών του, ο Άγιος συνήθιζε να μην ταξιδεύει από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας. Προετοιμαζόταν για την Θεία Λειτουργία της Κυριακής και αφιέρωνε το χρόνο αυτό στον Κύριο.

Ο επίσκοπος Πατρίκιος μας άφησε γραπτά που σώζονται ως σήμερα. Σώζεται η Ομολογία του, η αυτοβιογραφία του, ένα γράμμα που καταδικάζει τη δουλεία και ο αξιοσημείωτος ύμνος του (breastplate), όπου ομολογεί την απόλυτη πίστη του στο Χριστό. Ήταν ένας εξαιρετικός ποιμένας ψυχών. Σύμφωνα με την παράδοση έδιωξε όλους τους δαίμονες και όλα τα φίδια από την Ιρλανδία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί δηλητηριώδη φίδια στην Ιρλανδία. Επίσης δίδαξε το μυστήριο της μίας και ομοουσίου Αγίας Τριάδος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τριφύλλι, ένα τοπικό φυτό (shammrock) του οποίου τα φύλλα αποτελούνται από τρία κομμάτια αλλά στην ουσία είναι ένα.

Ο λαός της Ιρλανδίας τον αγάπησε πολύ και εορτάζει την μνήμη του με λαμπρότητα. Ο Άγιος Πατρίκιος κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη το έτος 461 μ.Χ. (η κατ’ άλλους το 493 μ.Χ.), στο Σάουτ της Ουαλίας.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, ο Άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία, ενώ η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου, όπου ιδιαίτερα στην Ιρλανδία πραγματοποιούνται πάνδημες και μεγαλοπρεπείς τελετές. Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου είναι κατάσταση αργίας στη Βόρεια Ιρλανδία, στην Καναδική επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ. Γιορτάζεται γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.

Πότε εορτάστηκε για πρώτη φορά η ημέρα του Αγίου Πατρικίου;

Από τον ένατο ή τον 10ο αιώνα περίπου, οι άνθρωποι στην Ιρλανδία τηρούν τη ρωμαιοκαθολική γιορτή του Αγίου Πατρικίου στις 17 Μαρτίου. Η πρώτη παρέλαση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου δεν πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία αλλά στην Αμερική. Τα αρχεία δείχνουν ότι μια παρέλαση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 1601 σε μια ισπανική αποικία στον σημερινό Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριντα. Η παρέλαση και ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου ένα χρόνο νωρίτερα οργανώθηκαν από τον Ιρλανδό εφημέριο της Ισπανικής Αποικίας Ρικάρντο Αρτούρ.

Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, νοσταλγοί Ιρλανδοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό παρέλασαν στη Νέα Υόρκη στις 17 Μαρτίου 1772 για να τιμήσουν τον Ιρλανδό προστάτη άγιο. Ο ενθουσιασμός για τις παρελάσεις της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και άλλες πρώιμες αμερικανικές πόλεις κορυφώθηκε εκεί.

Οι δημοφιλείς συνταγές για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου περιλαμβάνουν ιρλανδικό ψωμί με σόδα, μοσχάρι κατσαρόλας και βοδινό με λάχανo. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι φορούν συχνά πράσινα την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Στη σύγχρονη Ιρλανδία, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν παραδοσιακά μια θρησκευτική περίσταση. Στην πραγματικότητα, μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι ιρλανδικοί νόμοι επέβαλλαν να κλείσουν οι παμπ στις 17 Μαρτίου. Από το 1995, ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία για να χρησιμοποιήσει το ενδιαφέρον για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου για να προωθήσει τον τουρισμό και να αναδείξει την Ιρλανδία και την ιρλανδική κουλτούρα σε ο υπόλοιπος κόσμος.

Με πληροφορίες από History.com, stpatricksday.gr, Βικιπαίδεια

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.