Σρέντερ: Ο παλιός είναι αλλιώς

Σρέντερ: Ο παλιός είναι αλλιώς

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε να στηρίξει την υποψηφιότητα του παλιού συνεργάτη του Πέερ Στάινμπρουκ απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ. Ίσως ήθελε να θυμίσει ότι η γερμανική ανάπτυξη φέρει τη δική του σφραγίδα.

«Πέερ, βάρα το τύμπανό σου και μη φοβάσαι τίποτα». Με αυτά τα λόγια, απευθυνόμενος στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, έκλεισε την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση των ψηφοφόρων του SPD ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Σρέντερ, προκάτοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία από το 1998 μέχρι το 2005, παρότι πλέον δεν είναι ενεργός πολιτικά, ανέλαβε να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του πρώην συνεργάτη του Πέερ Στάινμπρουκ που μαζί εξάλλου το 2003 ετοίμασαν την περιλάλητη «Ατζέντα 2010» πάνω στην οποία πάτησε η πρόσφατη γερμανική ανάπτυξη.

Ο Σρέντερ στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις χαμένες εκλογές του 2005, που έφεραν στην καγκελαρία τη Μέρκελ. Τότε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δύο χρόνια μετά την παρουσίαση της «Ατζέντας 2010», ήταν διχασμένο εξαιτίας των πολιτικών απορρύθμισης της εργασίας που προβλέπονταν στο πρόγραμμα αυτό και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είχαν τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο χαρισματικός σύμφωνα με πολλούς πρώην ηγέτης του SPD στην ομιλία του, τότε πολλοί του έλεγαν «Σρέντερ, δεν χρειάζεται να το παλέψεις». Ομως, τελικά ο πρώην κυβερνήτης του κρατιδίου της κάτω Σαξονίας, όπως έχει καταγραφεί, κατάφερε, παρότι έχασε τις εκλογές, να μειώσει τη διαφορά των 14 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις 1% και να αναγκάσει τη Μέρκελ να δεχθεί τον μεγάλο συνασπισμό με το SPD.

Για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα και σήμερα, να αντιστρέψει τα νούμερα των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο CDU γύρω στο 10%, ο 69χρονος πλέον Σρέντερ και στέλεχος της Gazprom, παρότι η επιτυχία της Μέρκελ βασίζεται στην πιστή τήρηση της «Ατζέντας 2010», την κατηγόρησε ότι ακολουθεί πολιτικές της περιόδου του Χέλμουτ Κολ, εστιάζοντας στις ρυθμίσεις για τα επιδόματα στις γυναίκες που μένουν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά.

Με την τοποθέτησή του αυτή, λοιπόν, ο αρχιτυμπανοκρούστης του SPD, εν όψει της κάλπης, δείχνει στον μαθητευόμενό του πώς να κρατάει το ηθικό των ναυτών υψηλό για να ξεπεράσουν την καταιγίδα Μέρκελ. Εάν το μάθημα είχε επιτυχία θα φανεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η ατζέντα 2020

Το γεγονός ότι ο Σρέντερ στην αυγή του αιώνα με την «Ατζέντα 2010» πήρε αποφάσεις που άλλαξαν πλήρως το μέχρι τότε γερμανικό κράτος πρόνοιας και μείωσαν την ανεργία, καρπώνεται προς το παρόν η Μέρκελ. Το θέμα εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου είναι εάν η «Ατζέντα 2010» του SPD και του Στάινμπρουκ, πρώην υπουργού Οικονομικών της Μέρκελ επί μεγάλου συνασπισμού, θα επικρατήσει στη νέα φάση της γερμανικής οικονομίας.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ