Σρέντερ: Άτολμη η Μέρκελ

Σρέντερ: Άτολμη η Μέρκελ

Σκληρή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, για τις «προσεκτικές» της κινήσεις, άσκησε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Σρέντερ, καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από το 1998 μέχρι και την ήττα του από τη Μέρκελ το 2005, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, ότι η επικεφαλής των συντηρητικών δεν έχει καταφέρει να ετοιμάσει τον ή την διάδοχό της.

«Για να κυβερνήσεις ορισμένες φορές πρέπει να έχεις το θάρρος να αναλαμβάνεις κινδύνους», είπε ο 69χρονος Σρέντερ. «Εάν κυβερνάς με βάση τη φράση “περίμενε να δεις πού θα πάει η πλειοψηφία”, αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Το να ακολουθείς την άποψη των περισσοτέρων δεν είναι πολιτική ηγεσία».

Οι δηλώσεις του απηχούν τις επικρίσεις εναντίον της Μέρκελ τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους. Μολαταύτα, η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κέρδισε τις εκλογές και μια τρίτη θητεία πέρυσι — είναι μόλις η τρίτη πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Γερμανία που το πέτυχε.

Η κριτική του Σρέντερ, ο οποίος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο Klare Worte (Καθαρές Κουβέντες) έρχεται σε μια ασυνήθιστη στιγμή, καθώς το κόμμα του μόλις συμμάχησε με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ.

Ένα χρόνο πριν, ο Σρέντερ εξήρε την «ηγεσία» και την «αυτοσυγκράτηση» που επεδείκνυε η καγκελάριος στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πάντως την ατολμία της στις μεταρρυθμίσεις.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.