Σούνακ: Εμμένει στην διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής – Ποιοι εναντιώνονται στα σχέδιά του

Επιμένει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στα σχέδιά του για διατίμηση στα βασικά είδη διατροφής, όπως εμμένουν στις αντιρρήσεις τους και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Ο Ρίσι Σούνακ σχεδιάζει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στα βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως το ψωμί και το γάλα, για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα, που έχει ξεπεράσει πλέον το 19%. Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής (BRC) η οποία περιλαμβάνει μεταξύ των μελών της τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε καθεστώς ορίου ανώτατων τιμών «δεν θα κάνει διαφορά στις τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αναδημιουργεί ελέγχους τιμών τύπου της δεκαετίας του 1970».
Είναι σαφές ότι ο Σούνακ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αντίσταση στα σχέδιά του.

Τα σχέδια Σούνακ

Η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει να ζητήσει από τους λιανοπωλητές να συμφωνήσουν σε μέγιστες τιμές για ορισμένα βασικά αγαθά. Ωστόσο, η πρόταση καταδικάστηκε από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και έχει εξοργίσει τουλάχιστον δύο υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι είπαν ότι θα συνεπαγόταν με υπερβολική παρέμβαση στις αγορές και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, στο μέτρο που κάποιοι προμηθευτές θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Tesco, Sainsbury’s, Morrisons και Waitrose υπερασπίστηκαν τη δήλωση της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής (BRC) που ανέφερε ότι το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Telegraph, «δεν θα προκαλέσει καμία διαφορά στις τιμές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ