Σουδάν: «Βροχή» από σφαίρες έξω από τον Ναό του Ευαγγελισμού – Βίντεο-ντοκουμέντο και νέες μαρτυρίες από εγκλωβισμένους

Πέπλο φόβου και ανασφάλειας σκεπάζει την ελληνική κοινότητα του Σουδάν, καθώς το Πάσχα τους βρήκε σε εμπόλεμη κατάσταση. Κάποιοι μάλιστα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ.

Σουδάν: Τουλάχιστον 97 άμαχοι νεκροί και 365 τραυματίες από τις συγκρούσεις – Χωρίς ρεύμα και νερό τα νοσοκομεία

Οι περιγραφές των πιστών αποτυπώνουν την κατάσταση, που ώρα με την ώρα κλιμακώνεται, ενώ στο βίντεο-ντοκουμέντο της ΕΡΤ ακούγονται οι σφαίρες να πέφτουν σαν βροχή.

«Προσευχόμαστε εδώ και ακούμε τα όπλα των στρατιωτών. Ακούγονται πυροβολισμοί έξω, δεν μπορούμε να πάμε σπίτι. Δεν θα κάνουμε Ανάσταση, δεν θα πούμε Χριστός Ανέστη σπίτι απόψε. Μπορείτε να ακούσετε τους δυνατούς ήχους… Σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Ζούμε στον τρόμο.

Είναι τρομακτικό. Δεν το αντέχουμε αυτό. Έχουμε ανάγκη τις προσευχές σας… Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Ελπίζουμε να πάμε σε άλλη χώρα για να νιώσουμε ασφαλείς. Γιατί αυτή η χώρα δεν είναι ασφαλής», ακούγεται να λέει μια γυναίκα.

Κάποιοι από τους πιστούς που πήγαν το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία για τη λειτουργία έμειναν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Παρά τα χτυπήματα οι προσευχές συνεχίστηκαν.

«Ευτυχώς που δεν μας πέτυχε στον δρόμο . Μόλις πήγαμε να αρχίσουμε τη λειτουργία, μπήκαν στην εκκλησία αυτοί που τραυματίστηκαν (σ.σ. δύο ομογενείς) και είναι στο νοσοκομείο, για να μας πουν να μην συνεχίσουμε γιατί χτυπάνε πολύ άσχημα έξω. Όμως ο δεσπότης δεν συμφώνησε να κοπεί η λειτουργία και είπαμε  να συνεχίσουμε τις προσευχές μας. Μέχρι αυτή τη στιγμή ακούγονται πυροβολισμοί. Αισθανόμαστε ότι κουνιόνται το πάτωμα και οι πόρτες της μητρόπολης» είπε στην ΕΡΤ η Αλεξάνδρα Καλουμέρη, μέλος της ελληνικής κοινότητας του Σουδάν.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον, από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ό,τι βλέπουμε για λίγο- γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα- είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας, ο οποίος είπε ότι την Κυριακή χτύπησε όλμος το σπίτι ενός Έλληνα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

«Χτυπάνε συνέχεια, είναι παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα όμως. Δεν κυκλοφορεί κανείς έξω εκτός από τον στρατό. Ρεύμα, νερό δεν υπάρχει. Κάνουμε υπομονή», ανέφερε ο Μητροπολίτης το βράδυ της Κυριακής.

Το Υπουργείο εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας, να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις.

Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.

Σε πρωινή επικοινωνία με την εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα τόνισε ότι πέρασαν μια ήσυχη νύχτα, αλλά πριν από λίγο άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις και ότι ακούγονται πυρά ασταμάτητα. Είπε ότι ανάμεσα στα 15 άτομα είναι, εκτός από Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σημείωσε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο ενώ υποστήριξε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που επικρατεί». Εκτός της Μητρόπολης, τόνισε ότι δεν μπορούν να δουν τι γίνεται καθώς είναι κλεισμένοι μέσα και τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα έξω.

Τέλος, είπε ότι η κατάσταση των δύο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είναι σταθερή, ενώ ανέφερε πως οι υπόλοιποι Έλληνες, εκτός Μητρόπολης, είναι ασφαλείς.

Μαρτυρία στο enikos.gr

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου θέλουμε άμεση βοήθεια!». Aυτά τα λόγια ανέφερε στο enikos.gr ένας από τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο κτίριο της Μητρόπολης του Χαρτούμ στο Σουδάν μαζί με τον Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν.

«Οι πυροβολισμοί είναι το λιγότερο αυτή τη στιγμή. Ακούμε βόμβες και εκρήξεις ισχυρές. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε εύκολα» μας είπε ο κ. Γιώργος που παραμένει εγκλωβισμένος μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα.

«Το βράδυ θα είναι αρκετά δύσκολο για εμάς. Κάνουμε υπομονή και προσευχόμαστε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Ανά πάσα ώρα και στιγμή δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί», προσέθεσε.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ