Σουδάν: «Οι πυροβολισμοί είναι το λιγότερο» λέει στο enikos.gr ένας από τους εγκλωβισμένους Έλληνες

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου θέλουμε άμεση βοήθεια!». Με αυτά τα λόγια μιλάει στο enikos.gr ένας από τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο κτίριο της Μητρόπολης του Χαρτούμ στο Σουδάν μαζί με τον Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν.

του Μίλτου Σακελλάρη

«Οι πυροβολισμοί είναι το λιγότερο αυτή τη στιγμή. Ακούμε βόμβες και εκρήξεις ισχυρές. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε εύκολα» μας είπε ο κ. Γιωργος που παραμένει εγκλωβισμένος μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα.

«Το βράδυ θα είναι αρκετά δύσκολο για εμάς. Κάνουμε υπομονή και προσευχόμαστε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Ανά πάσα ώρα και στιγμή δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί», προσέθεσε στις δηλώσεις του.

Σουδάν

«Δεν τολμώ να βγω από το σπίτι, οι πυροβολισμοί πέφτουν πίσω μου»

Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες στο Σουδάν, καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας που ζουν και πώς κατάφεραν να μεταφέρουν τους δύο τραυματίες στο Νοσοκομείο.

«Δεν τολμώ να βγω από το σπίτι»

«Δεν τολμώ να βγω από το σπίτι. Οι πυροβολισμοί πέφτουν και από πίσω μου και από μπροστά μου. Γινόταν χαλασμός. Όλο το βράδυ δεν μπορέσαμε να κοιμηθούμε. Το σπίτι σειότανε » δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Νικόλας, που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ την ώρα που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται αποκλεισμένος σε σπίτι φίλου του στο Χαρτούμ.

«Μπαίναμε στο σούπερ μάρκετ και εκείνη την στιγμή πέσανε οι πρώτοι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας. Τα αφήσαμε όλα, βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω σε ένα σπίτι ενός φίλου μου. Οπότε εγώ είμαι εγκλωβισμένος. Το σπίτι είναι δίπλα εκεί που γίνονται όλα» περιέγραψε.

«Καθόμαστε στο πάτωμα, μακριά από παράθυρα»

Την ώρα που σφαίρες πέφτουν «βροχή» έξω από το σπίτι του, ένας από τους Έλληνες που συνέδραμαν στην διακομιδή των δύο τραυματιών στο νοσοκομείο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, περιγράφει καρέ καρέ  όσα έγιναν.

«Χτυπήθηκαν χαμηλά στα πόδια. Το ένα τραύμα στο πόδι είναι αρκετά σοβαρό, αλλά διαχειρίσιμο. Είναι και οι δύο στο νοσοκομείο. Με την βοήθεια των Σουδανών καταφέραμε να τους βάλουμε στο αυτοκίνητο και τους μεταφέραμε στο νοσοκομείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εγκλωβισμένοι, κρατώντας την ψυχραιμία τους, αποφεύγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και ελπίζουν στην παύση των εχθροπραξιών. «Καθόμαστε στο πάτωμα, μακριά από παράθυρα για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε αδέσποτες σφαίρες».

Ο Γεράσιμος Παγουλάτος, Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν αναφέρει: «Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν». Η ελληνική κοινότητα στο Χαρτούμ πάντως εκφράζει μέσω του ΑΝΤ1 ένα μήνυμα ψυχραιμίας και ομόνοιας, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Μητροπολίτης Νουβίας: «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα της εκκλησίας»

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 ακόμη άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας, τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου της Μητρόπολης είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της. Επίσης πρόσθεσε ότι προς το παρόν είναι όλοι καλά στην υγεία τους και εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες. Ωστόσο ανέφερε ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Σάββας ανέφερε ακόμη πως όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους και αποκάλυψε ότι ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Αναφερόμενος στην πορεία υγείας των δύο Ελλήνων  που τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, προσθέτοντας ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

«Η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης» ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ