Σουδάν: Τουλάχιστον 56 οι νεκροί στις συγκρούσεις – Σχεδόν 600 τραυματίες, ανάμεσα τους δύο Έλληνες

Συνολικά 56 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 595 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ένωση ιατρών της χώρας, μια ημέρα αφού ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Ωστόσο, η ιατρική ένωση δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν όλα τα θύματα είναι άμαχοι.

Σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η Ιατρική ένωση, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, τέσσερις στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν, οκτώ στην πόλη Νιάλα, έξι στην πόλη Ελ-Ομπέιντ και πέντε στην πόλη Ελ Φάσερ.

Υπενθυμίζεται ότι η σουδανική πρωτεύουσα συνταρασσόταν το βράδυ του Σαββάτου από πυρά και εκρήξεις, έπειτα από μια μέρα αιματηρών οδομαχιών, αεροπορικών επιδρομών κι ανταλλαγών απειλών μεταξύ των δυο στρατηγών στην εξουσία στο Σουδάν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Στο Χαρτούμ, στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν από βάσεις του στρατού και παραστρατιωτικών, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι ανάμεσα στους 595 τραυματίες βρίσκονται και δύο Έλληνες.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας τραυματίστηκαν δύο Έλληνες στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν τονίζει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν «αδέσποτες σφαίρες».

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι. Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο» δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας.

Εναέρια έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας του Σουδάν

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον βάσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην πόλη Ομντουρμάν, όπως δήλωσαν στο Reuters το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή αυτόπτες μάρτυρες με τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν χθες να συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν κάλεσε σήμερα το βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε εσωτερικούς χώρους καθώς διεξάγει πλήρη εναέρια έρευνα σε περιοχές όπου αναπτύσσουν δράση οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα των ενόπλων δυνάμεων στο Facebook.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters αργά απόψε ότι οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν ήχους εκρήξεων στην περιοχή του αεροδρομίου στο κέντρο του Χαρτούμ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ