Σουδάν – Συγκλονιστική μαρτυρία στο enikos.gr: «Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε γιατί κινδυνεύουμε να μας πυροβολήσουν»

Έξω από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη βρίσκεται ο στρατός του Σουδάν, με τις εχθροπραξίες να έχουν μεταφερθεί αρκετά κοντά στο σημείο όπου είναι εγκλωβισμένοι τέσσερις Έλληνες μαζί με άλλους 11 ορθοδόξους.

Σουδάν: Συμφωνία για εκεχειρία 24 ωρων υπέγραψαν οι δύο στρατηγοί

Του Μίλτου Σακελλάρη

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως οι Έλληνες είναι σε επιφυλακή, καθώς ακούνε τα πυρά και τις εκρήξεις πλέον αρκετά κοντά τους. Νωρίτερα χρειάστηκε να μετακινηθούν στα γραφεία του Ιερού Ναού, καθώς τοίχος της Μητρόπολης κατέρρευσε.

Τι συμβαίνει στο Σουδάν: Πώς ξέσπασαν οι αιματηρές συγκρούσεις, οι αντίπαλοι στρατηγοί – Τι λένε αναλυτές Διεθνών Σχέσεων

Συγκλονίζει η μαρτυρία εγκλωβισμένης Ελληνίδας στο enikos.gr, η οποία περιγράφει πώς κατάφερε να γλιτώσει η αδερφή της που δουλεύει στο νοσοκομείο: «Σκεφτόμαστε να μετακινηθούμε από την Μητρόπολη σε ασφαλές μέρος, αλλά βλέπω ότι είναι δύσκολο επειδή μπορεί να μας χτυπήσουν ή να πυροβολήσουν το αυτοκίνητο και να μείνουμε αβοήθητοι.

Η αδελφή μου δήλωσε ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να ξεφύγουν, αλλά καθώς γυρνούσαν πίσω στα σπίτια τους πυροβολήθηκαν και υπάρχουν πολλά πτώματα στους δρόμους που δεν μπορούν να τα μαζέψουν γιατί οι πυροβολισμοί είναι ασταμάτητοι.

Σουδάν: Βήμα για 24ωρη εκεχειρία από τον επικεφαλής των RSF, αγωνία για τους 150 Έλληνες – Επικοινωνία Δένδια με τον Πρέσβη στην Αίγυπτο

Η  αδελφή μου είχε εφημερία στο νοσοκομείο την Παρασκευή. Μία έγκυος γυναίκα που πήγαινε στο νοσοκομείο για να γεννήσει την πυροβόλησαν στην πόρτα.  Δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει το μωρό της, επειδή λόγω του πυροβολισμού κόπηκε το ρεύμα. Την ίδια ώρα μπήκε στρατός στο κυλικείο του νοσοκομείου και άρπαζαν ό,τι ήθελαν.

Τελικά η αδερφή μου κατάφερε να φύγει από το νοσοκομείο την Κυριακή. Λίγο αργότερα έπεσε ρουκέτα μέσα στο  νοσοκομείο.  Γλίτωσε από το θάνατο για λίγα λεπτά».

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Σουδάν μετά τις εχθροπραξίες που ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο στη χώρα. Οι δύο Έλληνες τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, με τους θεράποντες ιατρούς να μην μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο και να τους χειρουργήσουν.

«Ήμασταν μέσα στην ελληνική κοινότητα και επειδή είχαμε λειτουργία εκείνη την ώρα στην εκκλησία, βγήκαμε εγώ και ο φίλος μου -το άλλο το παλικάρι που έχει χτυπήσει- πήγαμε να ενημερώσουμε τον δέσποτά μας και τον πρόεδρο, που ήταν στην εκκλησία, ότι καλύτερα να φύγουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, γιατί μόλις είχε ξεκινήσει ο σαματάς.

Στην επιστροφή, όπως γυρνάγαμε στα σπίτια μας, εμείς μένουμε μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε αυτή η οβίδα. Tώρα, ήταν από τανκς; Δεν πολύ κατάλαβα, να σας πω την αλήθεια, όλα έγιναν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες στο OPEN ο ένας από τους δύο τραυματίες και συνέχισε: «Δυστυχώς δεν έχουμε υποβληθεί σε επέμβαση, γιατί δεν μπορούν οι γιατροί να φτάσουν στο νοσοκομείο. Μας έχουν απλά εδώ, μας έχουν δέσει τα πόδια και με γύψο και με γάζες».

Συγγενής του ενός εκ των δύο τραυματιών περιέγραψε στο enikos.gr τι ακριβώς συνέβη: «Άρχισε να φωνάζει. Είχε σηκωθεί πάνω. Μας είπε ‘’εγώ τέλειωσα΄΄. Τρέξαμε και τους τραβήξαμε μέσα. Φωνάξαμε έναν άλλο άνθρωπο και έναν γιατρό. Ήρθαν του έδεσαν τα πόδια για να μην τρέχει το αίμα. Είχε χτυπηθεί στην κοιλιά του και στα πόδια του. Στο αριστερό του πόδι. Ο φίλος του είχε χτυπηθεί στο αριστερό. Δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμη. Περιμένουν γιατρό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ