Σουδάν: Αγωνία για τους Έλληνες, χτυπήθηκε το κομβόι της Γαλλίας – Τι γίνεται με την επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ»

Η είδηση ότι χτυπήθηκε πριν από λίγο το κομβόι που μετέφερε Γάλλους υπηκόους, μαζί με Έλληνες, έχει σημάνει συναγερμό στην Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι με Έλληνες στο Σουδάν

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr, το κομβόι, που οργανώνει η Γαλλία με στρατιώτες της, χτυπήθηκε ενώ κατευθυνόταν προς την γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ. Σε αυτό υπήρχε και άγνωστος αριθμός Ελλήνων.

Δένδιας για Έλληνες στο Σουδάν: Μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τραυματιστεί ένας Γάλλος στρατιώτης, χωρίς να είναι γνωστό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει χτυπηθεί κι άλλο κομβόι με υπηκόους του Κατάρ.

Σουδάν: Στα σκαριά επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων – Ανακοινώσεις Δένδια στις 11:30

Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ»

Ένα τρίγωνο επικοινωνίας, που έχει στηθεί εδώ και 48 ώρες με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το enikos.gr, έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα 2 μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ένα C-130H και ένα C-27J Spartan) μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», που από την Πέμπτη έχει ενεργοποιήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι τελευταίες πληροφορίες του enikos.gr από έγκυρες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι άπαντες βρίσκονται σε στάση αναμονής, μέχρι να ανάψει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της γαλλο-ελληνο-αιγυπτιακής επιχείρησης. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή, σήμερα ή τα ξημερώματα, ανάλογα με το πότε θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας. Ήδη, πάντως, δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να απομακρύνουν δικούς τους υπηκόους με μεταγωγικό αεροσκάφος ενώ και η Σαουδική Αραβία κατάφερε να απεγκλωβίσει υπηκόους της σε επιχείρηση που οργανώθηκε μέσω θαλάσσης.

Τα 2 μεταγωγικά της ΠΑ θα μετασταθμεύσουν σε αεροδρόμιο της Νότιας Αιγύπτου. Εκεί όπου οι 2 πενταμελείς ομάδες των «Σκιών του Αιγαίου», της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, θα βρίσκονται για εγγύς υποστήριξη, βάσει του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ». Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η ελληνική αποστολή να φτάσει στη Νότια Αίγυπτο κι εκεί θα παραμείνει, χωρίς να έχει εμπλοκή εισόδου στο Σουδάν. Της επιχείρησης ηγείται η Γαλλία σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

Αντίστροφη μέτρηση

Το βράδυ της Τετάρτης, με εντολή Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εξωτερικών, αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει ανάληψη ενεργειών για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο Σουδάν, που βυθίζεται στην δίνη του εμφυλίου.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον ύπατο Αρμοστή Εξωτερικών της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ. Ταυτόχρονα, χθες υπήρξε διαδοχική επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών με το ΥΠΕΞ της Γαλλίας, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από την Πέμπτη είχε ζητήσει τόσο από τον Κλάδο Επιχειρήσεων όσο και από τις «Σκιές του Αιγαίου», τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) να αναμοχλεύσουν το σχέδιο και να ορίσουν τα στελέχη που αν χρειαστεί θα βρεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιείται με κάθε προσφιλές μέσο, εναέριο, θαλάσσιο ή επίγειο ενώ κατά το παρελθόν έχει ενεργοποιηθεί 4 φορές με πρόσφατη το 2014, οπότε και πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση Ελλήνων από την Τρίπολη της Λιβύης ενώ η χώρα βυθιζόταν στο εμφυλιακό χάος.

Οι ανακοινώσεις Δένδια

Νωρίτερα, στις 11.30 το πρωί ο Νίκος Δένδιας έκανε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για την εν εξελίξει επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν, μαζί με Κύπριους, που επίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

«Έχει ενεργοποιηθεί, με εντολή μου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας, αλλά και συνεδριάζει δυο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, γενικότερα, παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων. Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγη ώρα, Δένδιας – Μπρορέλ εξέτασαν περαιτέρω τις ενέργειες παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και ιδίως τα σχέδια απεγκλωβισμού τους το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο του αυριανού ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι θα θέσει τον απεγκλωβισμό των πολιτών ΕΕ από τo Σουδάν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πολιτών που θα απεγκλωβιστούν, υπολογίζεται ότι Έλληνες και Κύπριοι ενδεχομένως να φτάσουν τους 150.

Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της Realnews της Κυριακής, από την κοινότητα στο Σουδάν, με την οποία έχει συνεχή επικοινωνία το Υπ.Εξ., υπάρχουν καταγεγραμμένοι 80 Έλληνες. Ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με όλους. Εκτιμάται ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν φύγει από την χώρα πριν από τις συγκρούσεις λόγω Πάσχα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ