Χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι με Έλληνες στο Σουδάν

Δραματικές στιγμές στην επιχείρηση διάσωσης Γάλλων και Ελλήνων αμάχων στο Σουδάν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από λίγο, το κομβόι στο Χαρτούμ, στο οποίο βρίσκονταν Έλληνες και Γάλλοι υπήκοοι χτυπήθηκε ενώ κατευθυνόταν προς την γαλλική πρεσβεία. Υπάρχουν αναφορές για έναν τραυματία Γάλλο στρατιώτη.

Νωρίτερα, το reuters μετέδιδε ότι εν μέσω μαχών είναι σε εξέλιξη επιχείρησης εκκένωσης της χώρας από ξένους υπηκόους, με το κομβόι που μετέφερε Γάλλους υπηκόους να δέχεται πυρά, ενώ οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι κατάφεραν ομαλά να βγάλουν τους Αμερικανούς υπηκόους από το εμπόλεμο κράτος.

Η έκρηξη των συγκρούσεων πριν από οκτώ ημέρες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων αμάχων και έχει παγιδεύσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους στα σπίτια τους.

Ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες σήμερα από το Χαρτούμ έδειξαν πυκνό καπνό να βγαίνει από κτίρια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, εν μέσω με πυροβολισμών σε ορισμένες περιοχές, είπε δημοσιογράφος του Reuters, καθώς Σουδανοί άμαχοι προσπαθούσαν να φύγουν, ενώ ξένες χώρες προσπάθησαν να αποσύρουν τους ανθρώπους τους.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση που σημειώθηκε σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, αναφέροντας και οι δύο ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει την πρεσβεία και την χώρα από το διπλωματικό  προσωπικό του και τους Γάλλους πολίτες δεν σχολίασε.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης την RSF ότι επιτέθηκε και λεηλάτησε μια αυτοκινητοπομπή με υπηκόους του Κατάρ και κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε καμία άμεση δήλωση για οποιοδήποτε περιστατικό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ