Συναγερμός σε πόλη της Σλοβακίας: Αρκούδα αλωνίζει στους δρόμους και επιτίθεται σε πολίτες

Μια πόλη της Σλοβακίας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από σειρά επιθέσεων που πραγματοποίησε αρκούδα στους δρόμους της, με ένα κορίτσι, 10 ετών, να είναι το τελευταίο θύμα. Κατόπιν αυτού περίπολοι έχουν βγει στους δρόμους της πόλης με την εντολή να “εξοντώσουν” το άγριο θηρίο μόλις το δουν.

Τις προηγούμενες ημέρες η αρκούδα στην πόλη Liptovsky Mikulas, επιτέθηκε  σε γυναίκα 49 ετών και την τραυμάτισε στον ώμο, ενώ το επόμενο θύμα της ήταν ένας άνδρας 72 ετών τον οποίον τραυμάτισε στο κεφάλι.  Ένα 10χρονο κορίτσι και δύο ακόμη ενήλικες υπέστησαν γρατσουνιές και μώλωπες, ενώ ένα ζευγάρι που έσπρωχνε το παιδί του σε καροτσάκι ήταν τυχερό που γλίτωσε σώο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κατόπιν όλων αυτών οι αρχές πόλης κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησαν από τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, ιδίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, καθώς κυνηγοί ζώων έφτασαν στην πόλη για να αναζητήσουν την αρκούδα.

Η εκπρόσωπος του Liptovsky Mikulas, Viktoria Capcikova, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο:  «Η αρκούδα πέρασε περίπου 20 λεπτά στο κέντρο της πόλης, επιτέθηκε σε πέντε άτομα και υποχώρησε στο δάσος. Έχουν στη διάθεσή τους ένα drone με θερμική όραση, νυχτερινή όραση, παγίδες με κάμερες και υπηρεσιακά όπλα», πρόσθεσε η ίδια για τα μέλη των περιπόλων. Έξι ομάδες περιπολίας αποτελούμενες από κυνηγούς, αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα άγριας ζωής προσπαθούσαν χθες να την εντοπίσουν γύρω από την πόλη.

‘Η αρκούδα έχει απωθηθεί σε ακατοίκητες ζώνες από τις δυνάμεις διάσωσης και ασφαλείας, πάντως οι ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν εντολή να την εξοντώσουν’, ανέφερε το δημαρχείο σε ανάρτησή του στο Facebook.

‘Οι κυνηγοί θα περιπολούν στην επικίνδυνη περιοχή, οι περιπολίες της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί και ομάδες έκτακτης ανάγκης για την καφέ αρκούδα  έχουν αναπτυχθεί στην πόλη μας και τα περίχωρα. Ένα drone θερμικής απεικόνισης έχει επίσης αναπτυχθεί. ‘Είμαστε μια πόλη ανάμεσα σε βουνά, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε μια πόλη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια αρκούδα να επιτεθεί σε πέντε ανθρώπους στο κέντρο μέρα μεσημέρι”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Νέα πλάνα της αρκούδας την δείχνουν να διασχίζει τους δρόμους της σλοβακικής πόλης πριν κατευθυνθεί σε ποτάμι για να κολυμπήσει.  Η είδηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο μιας γυναίκας, της Τατιάνας, 31 ετών, η οποία μαζί με τον φίλο της έπεσαν θύματα μιας καφέ αρκούδας στη Σλοβακία.

Η γυναίκα, από τη Λευκορωσία, περπατούσε με τον σύντροφό της στην οροσειρά Low Tatras το βράδυ της Παρασκευής, όταν τους κυνήγησε το άγριο ζώο.  Σύμφωνα με τον άνδρα, 29 ετών, αυτός και η γυναίκα απομακρύνθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις ενώ βρίσκονταν στα βάθη του πυκνού δάσους.

Το πτώμα της γυναίκας ανακαλύφθηκε από την υπηρεσία ορεινής διάσωσης της Σλοβακίας το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η αρκούδα παρέμενε σε κοντινή απόσταση. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η αρκούδα φοβήθηκε από τους ήχους των πυροβολισμών της ομάδας διάσωσης.

Σύμφωνα με το BBC δεν ήταν σαφές πάντως αν η γυναίκα πέθανε στην προσπάθειά της να ξεφύγει ή αν σκοτώθηκε από την αρκούδα. Οι σλοβακικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι αν την κατασπάραξε μέχρι θανάτου η καφέ αρκούδα, θα αποκαλύψουν αυτή την πληροφορία δημόσια. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο η θανάτωση του ζώου είναι επιβεβλημένη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ