Σκληρή απάντηση από τον Γιούνκερ στο τελεσίγραφο του Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ

Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤουρκίας για το προσφυγικό, με αφορμή το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της σχετικά με τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της βίζας.

Σκληρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας σε ημερίδα του ευρωπαϊκού φόρουμ της δυτικογερμανικής τηλεόρασης WDR, τόνισε, αναφερόμενος στην ηγεσία της Άγκυρας:

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων, διαφορετικά δεν μπορεί να ισχύσει το deal. Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και αν ο κ. Ερντογάν ακολουθεί τη στρατηγική να μη δώσει στους Τούρκους το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον τουρκικό λαό. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα –όχι δικό μου».

Ακολούθησαν, στους ίδιους τόνους, και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ζήτησε από την Τουρκία να «εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ακόμα και τις δύσκολες».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος μίλησε στο Επιμελητήριο Εμπορίου στην Άγκυρα, αποκάλεσε τη στάση της ΕΕ «υποκριτική» ενώ αναφερόμενος στις αξιώσεις της Ευρώπης σχετικά με την τρομοκρατία σημείωσε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να διοικείτε την Τουρκία;»

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Γκάμπριελ: Η Μεσόγειος κινδυνεύει να ξαναγίνει “νεκροταφείο”

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πράσινο φως για παράταση των συνοριακών ελέγχων

Ο Μαζάουερ στους FT: Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την ελάφρυνση του χρέους

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ