Σκέψεις για Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Χειμάρρα μετά την σύλληψη Μπελέρη

Οι πληροφορίες από την Αλβανία δείχνουν ότι η πρόθεση των αλβανικών αρχών είναι να κρατήσουν τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, στα κρατητήρια του Αυλώνα.

του Χρήστου Μαζανίτη

«Δεν τίθεται ζήτημα με την υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη στην Χειμάρρα» ξεκαθαρίζουν στο enikos.gr παράγοντες της ομογένειας στην Βόρειο Ήπειρο, που διαμηνύουν ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της υποψηφιότητάς του ή της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στόχος είναι να τρομοκρατηθούν οι ομογενείς να μην προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή. «Θα επιδιώξουν να γίνουν οι εκλογές με τον Μπελέρη στα κρατητήρια» λένε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr υπάρχουν σκέψεις τις επόμενες ώρες να μεταβεί στην Χειμάρρα και άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο μαζί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εκλογών αλλά και το να ψηφίσουν οι Χειμαρριώτες χωρίς φόβο.

Φρέντης Μπελέρης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε γνωστό πώς επικοινώνησε με την «Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντη Μπελέρη, δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Νωρίτερα, από την Λέσβο όπου περιοδεύει είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τον Αλβανό Πρωθυπουργό: «Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Την ίδια στιγμή ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνεχίζει να προκαλεί, χαρακτηρίζοντας σε δηλώσεις του τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Είχε προηγηθεί συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση, πριν από την σύλληψη Μπελέρη, στην οποία ένα μεγάλο μέρος είχε αφιερώσει εναντίον του Έλληνα υποψήφιου δήμαρχου.

Αλβανία: Συνέλαβαν τον Φρέντη Μπελέρη

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, «η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί».

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης:

Ο Φρέντης Μπελέρης προ ολίγων ημερών είχε πραγματοποιήσει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, όπου έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Για σήμερα στις 18.30 ήταν προγραμματισμένη η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Φρέντη Μπελέρη στην Χειμάρρα. Μάλιστα τα προγνωστικά τον δίνουν φαβορί να κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Χθες, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που κατάγεται από την Χειμάρρα εξέφρασε δημόσια την στήριξή του στον Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας στην Χειμάρρα. Είναι ο άνθρωπος που είχε προλογίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ιστορική επίσκεψή του στην Χειμάρρα και την Βόρειο Ήπειρο, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού μετά από 31 χρόνια.

Το enikos.gr επικοινώνησε πριν λίγο με τον πρώην Πρόεδρο της Ομόνοιας και υποψήφιο δήμαρχο Φοινίκης στην Βόρεια Ήπειρο, Λεωνίδα Παππά, ο οποίος τόνισε πώς «πρόκειται για μία πρωτοφανή δίωξη. Πρέπει να υπάρξει διεθνής παρέμβαση στην αλβανική κυβέρνηση ώστε να απελευθερωθεί άμεσα ο Φρέντης Μπελέρης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ