Σκάνδαλο στη Ρωσία: Διέρρευσαν βίντεο βασανιστηρίων κρατουμένων – Αποδεσμεύτηκε ο επικεφαλής της φυλακής

Βίντεο με κρατούμενους να βασανίζονται συστηματικά και να κακοποιούνται σεξουαλικώς σε ρωσικές φυλακές διέρρευσαν πριν από αρκετές εβδομάδες στο διαδίκτυο από οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων κρατουμένων.

Νεότερα στοιχεία από το Reuters αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέλυσε την Πέμπτη τον επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Καλάσνικοφ.

Τα εν λόγω βίντεο από την ιστοσελίδα Gulagu.net, τα οποία αποτελούν αποδεικτικό υλικό σε μορφή γραφικών του συστηματικού σαδισμού στη φυλακή που βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, κινητοποιήσαν τις Αρχές με αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα να απολυθούν πέντε ανώτερα διευθυντικά στελέχη της φυλακής από την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας (FSIN).

Παράλληλα, ξεκίνησαν πολλές έρευνες για περιστατικά κακοποίησης κρατουμένων σε φυλακή στην περιοχή Σαράτοφ.

Ακολουθούν σκληρές φωτογραφίες από τα βίντεο των βασανιστηρίων των κρατουμένων στην Ρωσία

Τα βίντεο με τα βασανιστήρια παρέδωσε στο Gulagu.net ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλεφ, ο οποίος εξέτιε την ποινή του στις φυλακές της περιοχής του Σαράτοφ.

Συγκεκριμένα, τα βίντεο τα απέκτησε, ενώ εργαζόταν σε γραφείο των φυλακών κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Ο Σεργκέι Σαβέλεφ σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε πει ότι δεν είχε δει ποτέ αυτού του είδους βίαιης κακοποίησης με τα ίδια του τα μάτια, αλλά τα βίντεο τον συγκλόνισαν βαθύτατα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι γίνονται ξυλοδαρμοί και βιασμοί μέσα στις φυλακές, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι μέχρι να το δείτε με τα μάτια σας», είπε.

Ο Σάβλεφ διέφυγε στην Γαλλία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσίευση του BBC, μετά την δημοσιοποίηση των βίντεο υπέβαλε την παραίτηση του ο επικεφαλής της διεύθυνσης της FSIN στην περιοχή του Σαράτοφ, ο Αλεξέι Φεντότοφ.  Συνολικά απολύθηκαν 18 υπάλληλοι της εν λόγω διεύθυνσης.

Ο Αλεξάντερ Καλάσνικοφ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος και τέθηκε άμεσα σε ισχύ, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Αρκάντι Γκόστεφ.

Το Κρεμλίνο δεν εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του Καλάσνικοφ από την θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας.

Η φυλάκιση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία προκάλεσε την καταδίκη δυτικών κυβερνήσεων, προκάλεσε επίσης αυξημένο έλεγχο των συνθηκών στο σύστημα φυλακών.

Έξι πρώην κρατούμενοι και ένας πρώην επιθεωρητής των φυλακών δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα φέτος ότι γίνονταν συστηματικά ξυλοδαρμοί και σεξουαλικές κακοποιήσεις στην αποικία κρατουμένων που βρίσκεται ανατολικά της Μόσχας, όπου ο Ναβάλνι άρχισε να εκτίει ποινή δυόμισι ετών τον Μάρτιο.

Το Κρεμλίνο αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταχείριση του Ναβάλνι στη φυλακή, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα του FSIN.

ΦΩΤΟ: BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ