Σημαντικό το “κάστρο” του Οχάϊο

Σημαντικό το “κάστρο” του Οχάϊο

 

Με χρυσάφι ισοδυναμεί κάθε ψήφος στο Οχάιο για τους δύο υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ, τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ και τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, αφού “όποιος κερδίσει εδώ θα κερδίσει και τον Λευκό Οίκο”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ψηφοφόρος, ο Ρέτζι Γιανγκ, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Χάιλαντ Χάιτς, ένα προάστιο του Κλίβελαντ.

“Μπορεί να φαίνεται λίγο παλιομοδίτικο, όμως μου αρέσει να ψηφίζω την ημέρα των εκλογών, να έρχομαι από νωρίς, θέλω να βεβαιώνομαι ότι η ψήφος μου καταλήγει στην κάλπη”, εξήγησε ο Γιανγκ. “Όποιος πάρει το Οχάιο θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο, για αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα να έρθει κανείς για να ψηφίσει”, πρόσθεσε.

Λόγω της περιπλοκότητας του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, τα αποτελέσματα σε ορισμένες αμφίρροπες πολιτείες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτή είναι η περίπτωση του Οχάιο, με τους 18 μεγάλους εκλέκτορες, όπου ο Ομπάμα και ο Ρόμνεϊ έχουν κάνει δεκάδες προεκλογικές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους αναποφάσιστους και να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους. Σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Ομπάμα διατηρούσε μικρό προβάδισμα έναντι του Ρόμνεϊ στην πολιτεία αυτή.

Ο Ρέτζι Γιανγκ είπε ότι τις τελευταίες ημέρες συζητά με τους φίλους του τα μεγάλα κοινωνικά θέματα όπως τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, όμως θεωρεί πολύ σημαντικότερα τα οικονομικά ζητήματα. “Η περιοχή έχει πληγεί, αν και φαίνεται ότι οι θέσεις εργασίας ανακτώνται σταδιακά”, σημείωσε.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι του Οχάιο άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα εκ των προτέρων και έτσι όταν άνοιξαν οι κάλπες, χθες το πρωί, δεν σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Μια γυναίκα, η Σαμίρα Μπέρτζες, που δήλωσε ότι ψήφισε τον Ομπάμα, σημείωσε ότι τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην απόφασή της.

“Πιστεύω ότι έχουμε το δικαίωμα να διαθέτουμε το σώμα μας όπως θέλουμε και κανείς δεν δικαιούται να μας πει τι θα κάνουμε”, είπε, αναφερόμενη προφανώς στο ζήτημα των αμβλώσεων.

Παρά την κινητοποίηση των επιτελείων των δύο υποψηφίων και τη συνεχή τηλεφωνική “παρενόχληση” των εκλογέων, αρκετοί έφτασαν στα εκλογικά τμήματα όντας ακόμη αναποφάσιστοι. Ένας από αυτούς, ο Άριελ Τράβις, δήλωσε ότι του ήταν δύσκολο να επιλέξει γιατί στο σύνολό του “το πολιτικό σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο” και ότι τελικά ψήφισε τον Ομπάμα κρίνοντας ότι “το πρόγραμμα του Ρόμνεϊ είναι καταστροφικό για το περιβάλλον”.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ