Σφοδρή κριτική από τον ΟΗΕ στον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν

Ο ΟΗΕ άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ για παρεμπόδιση των προσπαθειών του Οργανισμού να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, διότι αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη χρήση ελικόπτερων επίθεσης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΟΗΕ ενώ ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε μέλος του Οργανισμού συλλαμβάνεται να βγάζει φωτογραφίες θα θεωρηθεί κατάσκοπος.

Ο υπεύθυνος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή Ερβέ Λαντσού είπε ότι η αποστολή του Οργανισμού στο Νότιο Σουδάν ήταν να βελτιώσει την προστασία του άμαχου πληθυσμού στον εμφύλιο. Περίπου 136.000 αμάχων βρίσκονται σε επτά κέντρα του ΟΗΕ στη χώρα.

“Χρειαζόμαστε ελικόπτερα επίθεσης – το αίτημα απορρίφθηκε. Χρειαστήκαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο σε μένα προσωπικά τρεις φορές πέρυσι”, είπε ο Λαντσού σε μια συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούσε ειρηνευτικές δράσεις.

Ο Λαντσού είπε ότι οι κινήσεις των συμμετεχόντων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που αριθμεί περίπου 12.000 στρατιώτες και αστυνομικούς έχουν περιοριστεί κατά τη διάρκεια του 18μηνου πολέμου στο νεότερο κράτος του κόσμου, το οποίο αποσχίσθηκε από το Σουδάν το 2011.

Η αντιπροσωπεία του Νότιου Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τις κατηγορίες του αξιωματούχου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Ένας νεκρός σε διαδήλωση στο Σουδάν

ΟΗΕ: Αυξάνονται οι επιθέσεις στο Νταρφούρ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ