Σε «πορτοκαλί» συναγερμό η Κολομβία: Προειδοποίηση για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο δελ Ρουίς

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Νεβάδο δελ Ρουίς, στην κεντρική Κολομβία, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να εκραγεί.

Το υπουργείο Ορυχείων, με «έκτακτη ανακοίνωση» που εξέδωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή ανέφερε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού σε «πορτοκαλί», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να εκραγεί το ηφαίστειο εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.

Το Νεβάδο δελ Ρουίς είναι χαραγμένο στη μνήμη των Κολομβιανών για την εφιαλτική τραγωδία του Αρμέρο, της πόλης που θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και ηφαιστειακών υλικών το 1985, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 25.000 άνθρωποι. Το μαρτύριο της 13χρονης Ομάιρα Σάντσες, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε μια τρύπα καλυμμένη με νερό και αργοπέθαινε επί τρεις ημέρες σε ζωντανή μετάδοση, συγκλόνισε τότε όλον τον κόσμο.

«Από τις 24 Μαρτίου, έχει αυξηθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα» στο στρωματοηφαίστειο, το υψόμετρο του οποίου ξεπερνά τα 5.300 μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις 28 Μαρτίου καταγράφηκαν 6.500 σεισμοί και την επόμενη ημέρα περισσότεροι από 11.000. «Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτή η ανακοίνωση, περισσότεροι από 9.600 σεισμοί είχαν καταγραφεί σήμερα (Παρασκευή), πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αλλά να ενημερώνονται τακτικά από τη Γεωολογική Υπηρεσία της Κολομβίας. Ο πρόεδρος της χώρας Γκουστάβο Πέδρο κάλεσε τους δημάρχους «να προετοιμάσουν τα πρωτόκολλα για αυτό το επίπεδο συναγερμού».

Γνωστά παραδείγματα εκρήξεων στρωματοηφαιστείων στον κόσμο είναι αυτά του Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883 και του Βεζούβιου που έθαψε την Πομπηία και το Ερκουλάνουμ το 79 μ.Χ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ηφαιστειολογικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, ο αριθμός των θυμάτων από την ενεργοποίηση του Νεβάδο δελ Ρουίς το 1985 ήταν το τέταρτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως από μία και μοναδική έκρηξη ηφαιστείου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ