Σε επαγρύπνηση η Βόρεια Ευρώπη – Κίνδυνος για νέες πυρκαγιές

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης μπροστά στον «εξαιρετικά υψηλό» κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ημέρες.

Από το Όσλο στη Ρίγα, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπες με τη ζέστη και την ξηρασία.

Ιδιαίτερα η Σουηδία όπου έχει να βρέξει τρεις μήνες, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, όπως και το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού των ενεργειών σε περίπτωση καταστροφής, που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

Έως το μεσημέρι κατραμετρήθηκαν 27 ενεργά πύρινα μέτωπα., ενώ τέσσερα εξ αυτών καίνε ανεξέλεγκτα.

Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για βοήθεια στέλνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό.

Όμως, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη.

Στη Φινλανδία, η βόρεια επαρχία της Λαπωνίας πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει και τα πύρινα μέτωπα που εξαπλώνονται από τα ανατολικά της σύνορα προερχόμενα από τη Ρωσία.

Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο και στη Νορβηγία, όπου ο μήνας Μάιος ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της, ενώ οι θερμοκρασίες παρέμειναν στα ύψη τον Ιούνιο, άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση και στη Λετονία, όπου στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμει και ένα ελικόπτερο από τη Λιθουανία. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα δασών και χαμηλής βλάστησης έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτες.Πηγή: ΑΠΕ, Al Jazeera

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ