Ρωσικές προκλήσεις στην Αδριατική: Πλοία προσέγγισαν το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους»

Περίεργες κινήσεις πολεμικών πλοίων της Ρωσίας, γύρω από αμερικανικά πολεμικά,  στα ανοιχτά της Ιταλίας,  στην Αδριατική θάλασσα, εντοπίζουν οι παρατηρητές, με τα σενάρια να απλώνονται από το ενδεχόμενο παρενόχλησης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου (θερμό επεισόδιο) που πλέει στην περιοχή, έως την πιθανότητα δολιοφθοράς.

Πούτιν: Η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου – Παράθυρο για διαπραγματεύσεις

Θα ήταν μια απλή κίνηση πλοίων, αν δεν είχε αναζωπυρωθεί ο Ψυχρός Πόλεμος, αν δεν ήταν σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν δεν είχε προηγηθεί η βλάβη στον αγωγούς Νοrdic Stream και αν τα πλοία δεν ήταν ελαφρώς στριμωγμένα στα στενά του Οτράντο, μια περιοχή όπου συνυπάρχουν αγωγοί φυσικού αερίου και καλώδια επικοινωνιών που συνδέουν την Ιταλία με τα Βαλκάνια. Οι παρατηρητές της θαλάσσιας κίνησης λοιπόν διαπίστωσαν λοιπόν ότι το ρωσικό πλοίο Aκademik Pashi, το οποίο έχει φτάσει στα στενά του Οτράντο πλησίασε σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Μπους και τα πλοία συνοδείας του. Οι παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να πρόκληση, αλλά στις αναρτήσεις τους στο Twitter κρατούν κάποιες επιφυλάξεις.

Σημειώνουν πάντως ότι το ρωσικό πλοίο Akademik Pashi ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία (η βυζαντινή Αντάραδος) όπου από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης υπήρχε μεγάλη ναυτική βάση. Το πλοίο, ένα δεξαμενόπλοιο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έχει φτάσει πλέον από χθες στα στενά του Οτράντο, αλλά η κίνησή του θεωρείται μάλλον ύποπτη, γιατί πέρασε πολλές ώρες κοντά στο υποβρύχιο καλώδιο OteGlobe, μια σύνδεση οπτικών ινών που συνδέει το Μπάρι με την Ελλάδα και στη συνέχεια, κινήθηκε προς τον βυθισμένο σωλήνα του αγωγού TAP.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία ζει και βασιλεύει παρά την εισβολή της Ρωσίας

Το πλοίο κινείται συνοδεία ρωσικού πολεμικού πλοίου, μιας κορβέτας Steregushchiy, που είναι οπλισμένη με πυραύλους κρουζ. Οι δορυφοροι που παρακολουθούν την περιοχή το εντόπισαν στα περίπου 4 χιλιόμετρα από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», το οποίο συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «George WH Bush», τη ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου.

Ανεξάρτητες ιστοσελίδες, ανέφεραν ακόμα ότι το ρωσικό «Akademik Pashin» παρέμεινε σήμερα σχεδόν ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα επίσης πολύ ευαίσθητο σημείο, όπου βρίσκονται οι σωλήνες του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP). Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη και είναι συνδεδεμένος με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline – TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο ΤΑΡ διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού εξέλθει στη στεριά στη νότια Ιταλία για να συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Το «Akademik Pashin» είναι ένα ιδιαίτερο πλοίο που προορίζεται να συνοδεύσει τις αποστολές μεγάλης εμβέλειας του ρωσικού στόλου, αλλά χρησιμοποιείται συχνά σε αποστολές κατασκοπείας για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ