Ρωσία-Υποβρύχια και πολεμικά στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσία-Υποβρύχια και πολεμικά στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία θα ενισχύσει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Νέες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας και πεζοναυτών θα αναπτυχθούν επίσης στις βάσεις του στόλου, μεταξύ τους η Σεβαστούπολη στην Κριμαία.

“Νέα υποβρύχια θα ενταχθούν φέτος στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και πλοία επιφανείας νέας γενιάς. Όλο αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή από εμάς”, δήλωσε ο Σόιγκου στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο στόλος θα λάβει χρηματοδότηση 86,7 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (2,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέχρι το 2020.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές διαθέτει 40 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής, θεωρείται εγγυητής των νότιων ρωσικών συνόρων και μια πλατφόρμα προβολής στρατιωτικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το Μάρτιο προκάλεσε τη χειρότερη κρίση μεταξύ Ανατολής και Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η δράση της Ρωσίας στην Κριμαία ήταν εν μέρει μια απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία επίσης φοβόταν ότι οι νέες ουκρανικές αρχές θα ακύρωναν μίσθωση που επιτρέπει στο ρωσικό στόλο να διατηρήσει τη βάση του μέχρι το 2042.

Οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων, επιχειρηματιών και ρωσικών εταιριών σε απάντηση για την προσάρτηση της Κριμαίας, με την Ουάσινγκτον και το Βερολίνο να προειδοποιούν με περαιτέρω κυρώσεις αν η Μόσχα διαταράξει τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας στις 25 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ