Ρωσία: Πολιτικές αντιδράσεις για τον προφορικό τερματισμό της επιστράτευσης – Το νομικό κενό και τα νέα φύλλα πορείας

Διάταγμα που θα τερματίζει την επιστράτευση ζητούν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε πέντε περιφερειακά συμβούλια, στη Ρωσία, καθώς φαίνεται ότι κορυφώνονται οι αντιδράσεις στον πόλεμο και ήδη εκπρόσωποι των επιστράτων προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ καταγγέλλεται ότι η επιστράτευση συνεχίζεται, με φύλλα πορείας για τον επόμενο και τον μεθεπόμενο μήνα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: UAV έπληξαν αεροπορικές βάσεις στην Ρωσία

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων στις 31 Οκτωβρίου ύστερα από εβδομάδες χάους, κατά τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ αναφέρθηκαν και πολλές περιπτώσεις με λάθη στη στρατολόγηση. Το Κρεμλίνο είχε τότε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επίσημο διάταγμα για την ακύρωση της επιστράτευσης. Ωστόσο το θέμα δεν είναι καθόλου απλό.   Η Εμίλια Σλαμπούνοβα, αντιπολιτευόμενη σύμβουλος στην Καρελία στη βόρεια Ρωσία, εξήγησε ότι η απουσία τέτοιου διατάγματος σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη στρατολογηθεί δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τις ένοπλες δυνάμεις. Η ίδια είπε ότι  στρατιωτικοί διοικητές αρνήθηκαν να απαλλάξουν τους επίστρατους, οι οποίοι επικαλούμενοι την λήξη της επιστράτευσης στις 31 Οκτωβρίου, ζήτησαν να αποστρατευτούν. Η ίδια ανέφερε ότι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά οι προσφυγές σε δικαστήρια κατά τέτοιων αρνητικών αποφάσεων δεν οδήγησαν πουθενά. Τα δικαστήρια παίρνουν το μέρος των διοικητών, επικαλούμενα το γεγονός ότι το διάταγμα επιστράτευσης του Πούτιν που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ακόμα νομική ισχύ. Δικηγόροι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι αυτό έχει συμβεί τουλάχιστον σε δύο δικαστικές υποθέσεις – μία κοντά στη Μόσχα και μία στην Τσιτά, στη Σιβηρία.  «Εμείς, ως σύμβουλοι, εκπροσωπούμε τους ψηφοφόρους μας και αυτές οι εκκλήσεις από εμάς είναι το αποτέλεσμα πολλών εκκλήσεων από τους πολίτες», δήλωσε η Σλαμπούνοβα.  Το Reuters είδε αντίστοιχα αιτήματα από αντιπολιτευόμενους βουλευτές στις περιοχές της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Πσκοφ και του Βέλικι Νοβγκορόντ. Όλοι οι βουλευτές είναι μέλη του φιλελεύθερου, αντιπολιτευόμενου κόμματος Yabloko.

Το Κρεμλίνο και το νομικό κενό

Σε ερώτηση για το εάν το Κρεμλίνο γνωρίζει την πρωτοβουλία περιφερειακών συμβούλων, ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι έχει «ήδη αποσαφηνίσει τα πάντα» σε ό,τι αφορά την επιστράτευση, άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να ειπωθεί επί του θέματος αυτού.  Είναι σπάνιο, και επικίνδυνο, για αιρετούς αξιωματούχος να αμφισβητούν δημοσίως το Κρεμλίνο αναφορικά με τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.  Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισήγαγε νόμους που προβλέπουν μεγάλες ποινές κάθειρξης για «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων ή για  διασπορά «ψευδών ειδήσεων» που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις.

Ρωσία: Εκρήξεις και νεκροί σε αεροπορικές βάσεις ανατολικά της Μοσχας

Τα αιτήματα των συμβούλων ανέφεραν ότι η έλλειψη διατάγματος που να τερματίζει την επιστράτευση «δημιουργεί νομική αβεβαιότητα», επιτρέπει «οι πολίτες να συνεχίζουν να στρατολογούνται» και «επιτρέπει οι στρατιωτικοί διοικητές να αρνούνται στους πολίτες να τους απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους».

«Γνωρίζω υποθέσεις που τα γραφεία στρατολογίας μας ήδη εκδίδουν σήμερα επιστρατευτικά έγγραφα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Μπόρις Βισνέφσκι, σύμβουλος στη Νομοθετική Συνέλευση στην Πόλη του Αγίου Πέτρου (Πετρούπολη) που έχει επίσης υπογράψει την έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο.  Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο «νομικό κενό» που προκάλεσε η απουσία του διατάγματος και που «δημιουργεί ευκαιρίες για νομικό πανδαιμόνιο». Το Reuters δεν κατάφερε να διασταυρώσει τα στοιχεία στα οποία εκείνος αναφερόταν.

Ρωσία: Ο Πούτιν κάνει βόλτες με αυτοκίνητο στην γέφυρα της Κριμαίας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βισνέφσκι δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε άλλες περιοχές δεν φοβούνται για αντίποινα. «Είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα που αντιτίθεται ανοικτά στον Πούτιν», δήλωσε. «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, άρα υπάρχει ακόμα ελπίδα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ