Ρωσία: Ο Πούτιν συγκαλεί το εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας – Μετ’ εμποδίων η κίνηση στη Γέφυρα του Κέρτς μετά την έκρηξη

Με την σιδηροδρομική κίνηση να έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί στη γέφυρα του Κέρτς, που ενώνει την Κριμαία με την Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, καθώς ενισχύονται στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές που ζητούν εκδίκηση.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ούτε η Μόσχα έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για την έκρηξη στη γέφυρα, ούτε το Κίεβο έχει με κάποιον τρόπο αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό. Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυκλοφορία επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών στην γέφυρα διεξάγεται με βάση τον προγραμματισμό και ότι το απόγευμα στις επτά τοπική ώρα θα κινηθούν στην γέφυρα και οι αμαξοστοιχίες του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Οι οδικές μεταφορές στη γέφυρα παραμένουν το ζητούμενο, καθώς η οδική κυκλοφορία έχει μερικώς μόνο αποκατασταθεί, αφού δύο τμήματα της γέφυρας έχουν γκρεμιστεί μετά την χθεσινή έκρηξη. Αλώβητο έμεινε μόνο το τμήμα που συνδέει την Κριμαία με το Κρασνοντάρ. Η ρωσική κυβέρνηση ανέθεσε σε επιτροπή υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό την έρευνα του περιστατικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ασυνήθιστο ο πρόεδρος Πούτιν να συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «ο πρόεδρος θα έχει αύριο συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η αυριανή συνάντηση όμως έχει μια ξεχωριστή σημασία, επειδή γίνεται μετά από την έκρηξη και καθώς η FSB αναλαμβάνει πλέον την ασφάλεια της συγκεκριμένης υποδομής, ενώ στη Μόσχα ακούγονται πολλές φωνές που ζητούν να υπάρξει ρωσική απάντηση.

Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα, καθώς και στις υποδομές που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα. Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας, η FSB, θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν τα ίσαλα και τα ύφαλα τμήματα της γέφυρας για να διαπιστώσουν αν έχουν σημειωθεί ζημιές. Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας εκτιμά ότι η έκρηξη στη γέφυρα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο που θα «αγγίξει» τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. Η Μόσχα έχει παραδεχτεί ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στις μεταφορές, αλλά τα προβλήματα δερν θα είναι μεγάλα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ