Ρωσία: Έτοιμες να σπάσουν… τα πόδια των συζύγων τους – Χάος στα αεροδρόμια

Χιλιάδες απελπισμένοι Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση του Πούτιν, καθώς σχηματίζονται ουρές πολλών χιλιομέτρων για να διαφύγουν στις συνοριακές χώρες.

Άνδρες σε ηλικία μάχης προσπαθούν να αποφύγουν μια πιθανή κλήση αφού ο Πούτιν ψάχνει 300.000 εφέδρους για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Πολλές πτήσεις εξαντλήθηκαν χθες εν μέσω πανικού, ενώ οι αναζητήσεις στο Google για το «πώς να σπάσεις ένα χέρι στο σπίτι» εκτοξεύτηκαν λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πούτιν.

Μια σύζυγος από το Tyumen στη Σιβηρία είπε: «Δεν θα αφήσω τον άνδρα μου να φύγει. Θα του σπάσω και τα δύο πόδια. Το καθήκον του είναι να μεγαλώσει τα παιδιά του».

Οι αρχές εξέδωσαν ειδική προειδοποίηση σε πιθανούς νεοσύλλεκτους ότι αντιμετωπίζουν νομικές κυρώσεις εάν αυτοτραυματιστούν σπάζοντας χέρια ή πόδια για να αποφύγουν την κλήση.

Έχουν επίσης εμφανιστεί φωτογραφίες και βίντεο με αεροδρόμια γεμάτα με νεαρούς άνδρες και μεγάλη κίνηση κοντά σε συνοριακά περάσματα, λόγω των φόβων ότι η χώρα μπορεί να κλείσει τα σύνορα και να στείλει περισσότερους αμάχους στον πόλεμο.

Χθες, η ναυαρχίδα του αερομεταφορέα Aeroflot δήλωσε ότι δεν έχει «ακόμη» απαγορεύσει στους νεαρούς άνδρες να ταξιδεύουν, υποδηλώνοντας ότι σύντομα ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Και μια δραματική νυχτερινή εικόνα από το αεροδρόμιο Vnukovo στη Μόσχα δείχνει άνδρες που προσπαθούν να… δραπετεύσουν.

Εικόνες από το αεροδρόμιο Vnukovo στη Μόσχα

Σχεδόν όλοι οι άνδρες -κυρίως ηλικίας 25 με 35 ετών- κλήθηκαν στον έλεγχο διαβατηρίων για ανάκριση. Ρωτήθηκαν αν είχαν αγοράσει το εισιτήριό τους μετά την ανακοίνωση κινητοποίησης Πούτιν και αν είχαν εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

Ρωτήθηκαν για τον σκοπό του ταξιδιού τους και τη στρατιωτική τους ιδιότητα και αν απαντούσαν ικανοποιητικά, μια γυναίκα αξιωματικός τους συνόδευε στον έλεγχο διαβατηρίων και τους επέτρεψαν να φύγουν από τη χώρα.

Στη συνέχεια, μερικοί ερωτήθηκαν ξανά από τον αξιωματικό της FSB στον έλεγχο διαβατηρίων. Δεν είναι γνωστό πόσοι δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους.

Βίντεο δείχνει μεγάλες ουρές σε ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν στην περιοχή Kulunda της περιοχής Altai. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι Ρώσοι άνδρες», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων – αυτό φαίνεται από τη συγκεχυμένη συμπεριφορά τους, μάλλον δεν έχουν ταξιδέψει ξανά εκτός Ρωσίας» σημειώνεται.

 

Όλα τα αεροπορικά εισιτήρια για χώρες όπου οι Ρώσοι δεν θα χρειάζονταν βίζα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Γεωργίας, έχουν εξαντληθεί, ενώ ο εθνικός αερομεταφορέας Aeroflot δεν εμφανίζει εισιτήρια για σήμερα.

 

.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ