Ρωσία: Δεν κάνουμε αποδεκτό το σχέδιο

Ρωσία: Δεν κάνουμε αποδεκτό το σχέδιο

Η Ρωσία κρίνει ότι «δεν είναι αποδεκτό» το γαλλικό σχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί για υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στην Συρία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

«Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Γαλλίας να εγκριθεί μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  που επιρρίπτει στις συριακές αρχές την ευθύνη για μια πιθανή χρήση χημικών όπλων δεν είναι αποδεκτή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα προτείνει και αυτή ένα σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα υποστηρίζει την ρωσική πρωτοβουλία για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Γαλλία δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια απόφαση του ΟΗΕ που θα προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, αλλά απέκλεισε μια προσφυγή στην χρήση βίας για την επιβολή της.

«Πρώτα χρειάζεται να υπάρξει μια απόφαση που θα θέτει τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, το οποίο η Συρία έχει ήδη αποδεχθεί, και αν υπάρξει κάποια έλλειψη μπορούμε να επιστρέψουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διαπραγματευτούμε μια νέα απόφαση», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ορλόφ στον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

Ο Ορλόφ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τις προθέσεις της Γαλλίας, η οποία καλεί για μια απόφαση βάσει του Κεφαλαίου Επτά του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την χρήση βίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ