Ρωσία: Ανέπτυξε υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους στις Κουρίλες Νήσους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι μια μεραρχία των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων επάκτιας άμυνας Bastion αναπτύχθηκε στο Παραμουσίρ, μια από τις Κουρίλες νήσους στον βόρειο Ειρηνικό, ορισμένες από τις οποίες η Ιαπωνία θεωρεί δικό της έδαφος.

Ρωσία: Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, στο τραπέζι Πούτιν – Σι

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης ενίσχυσης των αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας στις αχανείς περιοχές της στην άπω ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, απαντώντας εν μέρει σ’ αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε προσπάθειες των ΗΠΑ να «περιορίσουν» τη Ρωσία και την Κίνα.  Ο Σοϊγκού μιλούσε σε ανώτατους αξιωματικούς του στρατού μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θεμελίωσαν την «άνευ ορίων» συνεργασία τους κατά τις συνομιλίες που είχαν στο Κρεμλίνο με συμφωνίες που υπέγραψαν για βαθύτερη ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία.

«Για να περιορίσουν τη Ρωσία και την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού, ενισχύοντας τους πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τους συμμάχους τους, συνεχίζοντας να δημιουργούν μια νέα αμερικανική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Σοϊγκού σε βίντεο,  με το μήνυμά του το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.  Ο Σοϊγκού είπε ότι το σύστημα Bastion θα ενισχύσει τη ρωσική ασφάλεια γύρω από το αρχιπέλαγος των Κουρίλων νήσων.

Πούτιν: Έδωσε «γη και ύδωρ» στην Κίνα, αλλά δεν πήρε ούτε όπλα ούτε στρατιωτική συμφωνία

Η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, διεκδικεί τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους των Κουρίλων, στο νότιο τμήμα του, τα οποία είχαν καταληφθεί από τις σοβιετικές δυνάμεις στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία δεν διεκδικεί το Παραμουσίρ, ένα από τα νησιά των Κουρίλων στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους των νήσων. Το θέμα αυτό στάθηκε εμπόδιο στο να υπογράψουν η Μόσχα και το Τόκιο συνθήκη ειρήνης που θα τερμάτιζε επίσημα τις εχθροπραξίες.

Συστοιχία Bastion

Tο Bastion είναι από τα νεότερα ρωσικά  συστήματα παράκτιας άμυνας και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος ένταξης σε υπηρεσίας των νεότερων συστημάτων παράκτιας άμυνας Bal και Bastion, προς αντικατάσταση όλων των παλαιών πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας που ήταν σε υπηρεσία. Με τα νέα βλήματα το Bastion θα μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις τουλάχιστον 600 χιλιομέτρων. Το βλήμα P-800 Onyx ζυγίζει 3,1 τόνους εκ των οποίων τα 300 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής και επιταχύνει σε υπερηχητικές ταχύτητες (2-2,6 Mach) με τη χρήση κινητήρα τύπου ramjet και καύσιμο κηροζίνης (T-6).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ