Πούτιν: Έδωσε «γη και ύδωρ» στην Κίνα, αλλά δεν πήρε ούτε όπλα ούτε στρατιωτική συμφωνία

Μια σειρά συμφωνιών σε εμπορικό επίπεδο, υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι οποίες θα δώσουν στη Μόσχα άφθονο αέριο ίσως και πετρέλαιο, αλλά καθόλου όπλα.

Ρωσία: Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, στο τραπέζι Πούτιν – Σι

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν συμφωνίες που τις θέτουν σε στρατηγική συνεργασία, κυρίως απέναντι στην άλλη υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα σημειώνουν ιδιαίτερα ότι οι στενές εταιρικές σχέσεις μεταξύ τους δεν συνιστούν μια «στρατιωτική-πολιτική συμμαχία». Η συνεργασία τους είναι εμπορική περισσότερο και λιγότερο πολιτική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος  οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.  Η Κίνα αυτό ήθελε. Να πάρει συμφωνίες και να μην ενοχλήσει την Δύση.

Τι δεν ανακοίνωσαν

Στην ανακοίνωση μετά τη συνάντηση κορυφής υπογραμμίζεται ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αν και δεν συνιστούν μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από μια διακρατική συνεργασία». Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν μια συμμαχία, δεν έχουν την φύση της αντιπαράθεσης και δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.  Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική ασφάλεια και να σταματήσουν να προωθούν το παγκόσμιο αντιπυραυλικό σύστημα. Αν και στο κείμενο προβλέπονται κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε τακτική βάση, ξεκαθάρισαν οι δύο ηγέτες ότι η συμφωνία τους δεν κατευθύνεται εναντίον τρίτης χώρας και δεν είναι «στρατιωτική – πολιτική συμμαχία».

Ρωσία: Η τετράωρη συνάντηση Πούτιν Σι στο Κρεμλίνο – Αύριο υπογράφουν την εμβάθυνση των σινο-ρωσικών σχέσεων

Ο Πούτιν ήθελε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την προμήθεια κινεζικών όπλων και πυρομαχικών και βασικά την αποστολή κινεζικών πυραύλων, που μπορούν να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις πυροβολικού.  Αλλά ο Σι φάνηκε άκαμπτος και σοβαρός, και έδειξε ότι ήθελε να τηρήσει ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλους. Όχι μόνον απέναντι σε Κίεβο και Μόσχα, αλλά και απέναντι συνολικά στην Δύση, οι οικονομικές σχέσεις της οποίας με την Κίνα ευημερούν.

Η Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές». Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πούτιν: Τι κρύβεται πίσω από τα καλά λόγια στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σιν Τζινπίνγκ

Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Σι και Πούτιν στη Μόσχα.  Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.  Ο Πούτιν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης.  Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ήταν «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πως ελπίζει να συνεχισθούν οι επαφές του με τον Σι στο μέλλον. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πέτυχε όλα όσα ήθελε. Το ίδιο υποδηλώνουν και τα σοβαρά πρόσωπα των δύο ηγετών στην κοινή τους φωτογραφία. Δεν υπάρχει ίχνος χαμόγελου. Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν ήταν «ανοιχτές και φιλικές»  και «επιτυχείς και εποικοδομητικές». Είναι τέσσερις λέξεις που στην διπλωματική γλώσσα χρησιμοποιούνται για να κρύψουν  σημεία στα οποία οι διαπραγματεύσεις σκόνταψαν. 

Το οικονομικό σκέλος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών με τον Σι, δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.  Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε επίσης ότι έχει συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι σχεδιαζόμενος αγωγός Power of Siberia 2 θα προμηθεύει με 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως την Κίνα μέσω Μογγολίας. Η Μόσχα είχε την ιδέα πριν από πολλά χρόνια, αλλά  τώρα το ζήτημα έχει επείγοντα χαρακτήρα καθώς η Ρωσία στρέφεται προς την Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως  κύριο πελάτη στο φυσικού αερίου.  Η ρωσική Gazprom προμηθεύει ήδη αέριο στην Κίνα μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Ο αγωγός αυτός έχει μήκος περίπου 3.000 km.  Ωστόσο οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα εξακολουθούν να είναι ένα μικρό κομμάτι της τεράστιας ποσότητας των 177 bcm που παρέδωσε η Μόσχα  στην Ευρώπη το 2018-19.  Ο Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παραδώσει τουλάχιστον 98 bcm φυσικού αερίου στην Κίνα έως το 2030.

Η Κίνα

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε σήμερα στη Ρωσία στην «προτεραιότητα» που δίνει στις «στρατηγικές» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δύο «μεγάλων δυνάμεων», τονίζοντας έτσι το πνεύμα συνεννόησης μεταξύ του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση εν μέσω σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Σι δήλωσε ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική» διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα». Η αντίστιξη με την υπερδύναμη του Ατλαντικού είναι προφανής.

Ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει την προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σι, δήλωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος», παρά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του επικεφαλής του Κρεμλίνου.  Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν φέτος στην Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια ζώνη, ένας δρόμος) για τη Διεθνή Συνεργασία. Προσκάλεσε επίσης τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν να επισκεφτεί την Κίνα και ζήτησε να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Πούτιν παρακολούθησε τις δύο πρώτες διασκέψεις Belt and Road που έγιναν στην Κίνα το 2017 και το 2019.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ