Ρωσία: 9 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους

Ρωσία: 9 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα στη Σιβηρία με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εννέα άνθρωποι, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και δήλωσαν στελέχη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Το αεροσκάφος Αντόνοφ An-12, σοβιετικής κατασκευής, το οποίο ανήκε σε ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στο Νοβοσιμπίρσκ, συνετρίβη κατά την διάρκεια μιας πτήσης με προορισμό ένα άλλο εργοστάσιο, στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, και σε αυτό επέβαιναν έξι μέλη πληρώματος και τρία ακόμη πρόσωπα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Το τετρακινητήριο αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δύο αποθήκες μιας μονάδας του στρατού έξω από το Ιρκούτσκ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά δεν αναφέρθηκαν απώλειες στο έδαφος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των τοπικών υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Το υπουργείο Άμυνας επίσης ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένας νεκρός στο έδαφος.

Στο αεροσκάφος «επέβαιναν εννέα άνθρωποι, είναι όλοι νεκροί», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για έξι νεκρούς.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ανάμεσα στα πιθανά αίτια του δυστυχήματος προβάλλουν ως τα επικρατέστερα η μηχανική βλάβη ή ένα σφάλμα του πιλότου.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους είχε αναπτυχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 για τις ανάγκες του σοβιετικού στρατού και χαρακτηρίζεται συγκρίσιμος με το αμερικανικό C-130. Μπορεί να μεταφέρει έως και 60 άνδρες ή 20 τόνους υλικού και έχουν παραχθεί πάνω από 1.200 αεροσκάφη διαφόρων παραλλαγών του. Το αεροπλάνο συνεχίζει να βρίσκεται σε υπηρεσία σε διάφορες χώρες, ιδίως σε χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης. Ένα τέτοιο αεροσκάφος είχε συντριβεί τον Αύγουστο του 2011 με 11 επιβαίνοντες στη ρωσική Άπω Ανατολή, και μετά από εκείνο το δυστύχημα όλα τα An-12 είχαν καθηλωθεί στο έδαφος για μια περίοδο.

Η Ρωσία μαζί με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν ένα από τα χειρότερα ιστορικά όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, και το 2010 ο συνολικός αριθμός των δυστυχημάτων ήταν τριπλάσιος από τον διεθνή μέσο όρο, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ