Ρίσι Σούνακ: Ο πλούσιος γιος μεταναστών από την Ινδία, με τη μικρή δημοτικότητα και τις μεγάλες υποχρεώσεις στη Βρετανία

Είναι πραγματικά απίστευτος ο ενθουσιασμός με τον οποίον έγινε σήμερα δεκτός από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ο Ρίσι Σούνακ, αμέσως μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας και όλοι εύχονται να εκμεταλλευτεί αυτή την ορμή για να πετύχει τους δύσκολους στόχους που τον περιμένουν.

Οι φωνές και ο θόρυβος από τις γροθιές στα έδρανα ήταν σχεδόν εκκωφαντικά, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί συντάκτες του BBC. Κάποιοι χτυπούσαν ακόμα και τις πόρτες, εκτός από την παραδοσιακή γροθιά στα έδρανα. Τώρα κατά πόσον αυτή η ευφορία στους κόλπους των Συντηρητικών θα μπορούσε να ανατρέψει το πάρα πολύ μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, απομένει να φανεί.

Ο ηλικία μόλις 42 ετών Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει πρώτα στην ανατολική Αφρική και από εκεί πήγαν στη Βρετανία, στη δεκαετία του ’60. Είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία και ο νεότερος σε ηλικία, τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια.
Ο Σούνακ σπούδασε σε ένα από τα πιο διάσημα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας, όπως και ο Μπόρις Τζόνσον, κι έχει ένα πολύ λαμπερό βιογραφικό, με πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ έχει διατελέσει στέλεχος και στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Ρίσι Σούνακ: Ο απόμακρος πλούσιος

Είναι ένας από τους πλουσιότερους Βρετανούς πολιτικούς, παντρεμένος με την επίσης Ινδή σχεδιάστρια μόδας Αkshata Murty,η οποία είναι επίσης ζάμπλουτη. Είναι κληρονόμος του πατέρα της Ναγκαβάρα Ραμαράο Ναραγιάνα Μούρτι, o οποίος είχε ιδρύσει τον κολοσσό τεχνολογίας Infosys. Οι φορολογικές της υποθέσεις τον έφεραν σε δύσκολη θέση όταν για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρυδων το καλοκαίρι. Ωστόσο Ένα βίντεο από ντοκιμαντέρ του BBC το 2007, στο οποίο ο Σούνακ υποδηλώνει ότι δεν έχει «φίλους από την εργατική τάξη», κυκλοφορεί πάλι το στο διαδίκτυο και τον φέρνει εκ νέου σε δύσκολη θέση. Εξηγεί πάντως την μειωμένη του δημοτικότητα.

Τουλάχιστον είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των στελεχών του κόμματός του, γεγονός που αναμένεται να μην του προκαλέσει προβλήματα εσωκομματικής συνοχής, σαν αυτά που στην ουσία έριξαν την Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο.  Ο αρχηγός των Συντηρητικών της Σκωτίας, ο Ντάγκλας Ρος, συγχαίροντας τον Σούνακ για την επιτυχία του, σημείωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει όλα τα προσόντα για το νέο του καθήκον».

Οι μεγάλες δυσκολίες

Η Βρετανία, μετά το Brexit μάλιστα, αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές προκλήσεις και αυτό είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σούνακ. Και είναι διπλός στόχος. Αφενός πρέπει να πάρει μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων από τον πληθωρισμός και την τεράστια αύξηση των τιμών στην ενέργεια και αφετέρου πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα στη χώρα.  Επιπλέον πρέπει να επαναφέρει την ομόνοια στη Βρετανία, αλλά και στο Συντηρητικό κόμμα. Πρέπει επίσης να ψαλιδίσει την δυσθεώρητη απόσταση που χωρίζει τους Συντηρητικούς από τους Εργατικούς, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία -ακόμα και σήμερα, αμέσως μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία της χώρας- ζητούν εκλογές.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ευρώπη είναι ότι ο Σούνακ πήρε μέρος στο περιβόητο πάρτι, εν μέσω κορονοϊού, στην Ντάουνινγκ Στρητ, το πάρτι που προκάλεσε το «Partygate» που έριξε τον Μπόρις Τζόνσον. Το πλήρωσε το πάρτι με ένα πρόστιμο, την ώρα που οι Βρετανοί έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αλλά λεφτά έχει.  Είναι μόλις επτά χρόνια βουλευτής, αλλά έγινε γνωστός όταν έγινε υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση του Τζόνσον, και το 2020 με την πανδημία διαχειρίστηκε τα κονδύλια του προγράμματος αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Οι επικριτές του καταλογίζουν ότι με την παραίτησή του από την κυβέρνηση τον Ιούλιο, ουσιαστικά τον πρόδωσε και αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ