Reuters: Ο Μπάιντεν βάζει τέλος στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία – Τι θα ζητήσει από το Κογκρέσο

Σε νέα μέτρα κατά της Ρωσίας θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει σήμερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές, αφού η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία.

Την ημέρα που ξεκίνησε εισβολή στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. “Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία και περιορισμούς σε όσα προϊόντα, μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία. Θέλουμε οι κυρώσεις να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στη Ρωσία και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας” είχε πει στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε ανακοινώνοντας αυστηρές κυρώσεις σε τεχνολογία, εξαγωγές, ρωσικό νόμισμα, ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια με αποκοπή τους από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Όπως είχε πει, οι κυρώσεις θα έχουν “σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα”.

Στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στοχεύοντας στην κύρια πηγή εσόδων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Σήμερα, ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν την κύρια αρτηρία της ρωσικής οικονομίας”, είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.

“Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν”, είχε αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδιδε το CBS.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ