Qatar Gate: Στο μικροσκόπιο και η συμφωνία της ΕΕ με την Qatar Airways

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatar Gate ,με τους ευρωπαίους βουλευτές να θέλουν τώρα να ελεγχθεί, όπως αναφέρει το Politicο, εάν το Κατάρ επηρέασε αδικαιολόγητα μια βασική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Η Καρίμα Ντέλι, πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, έχει σημάνει ήδη συναγερμό. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές συζητήσεις του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η χορήγηση συγκατάθεσης σε αυτή τη συμφωνία σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να είναι δύσκολη μέχρι να διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες ήταν διαφανείς και αμερόληπτες», έγραψε σε επιστολή της προς τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην επιτροπή της.

Η Ντέλι είπε ότι η επιτροπή θα συνεργαστεί με τις εσωτερικές έρευνες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα και δηλώσεις «που σχετίζονται με το Κατάρ, εάν ζητηθούν».

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνήφθη πέρυσι, πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να μας ενημερώσει γρήγορα για τη συνεχιζόμενη διαδικασία επικύρωσης της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κατάρ και να μας ενημερώσει πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συναίνεσης».

Την ίδια ώρα η Λέιλα Τσάιμπι, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων δήλωσε: «Εξετάζουμε όλα όσα έχουν να κάνουν με το Κατάρ στην επιτροπή μεταφορών με διαφορετικά μάτια. Προσθέσαμε μια τροπολογία στο ψήφισμα για το Κατάρ που θα ψηφιστεί αύριο. Η τροπολογία διευκρινίζει ότι πρέπει να αναστείλουμε αυτή τη συμφωνία».

Η Τσάιμπι υπενθύμισε την συζήτηση που οδήγησε στη συμφωνία: «Η συμφωνία προέκυψε ως τεχνικό θέμα στην επιτροπή», είπε. «Μας παρουσιάστηκε ως μια κατάσταση στην οποία όλοι κερδίζουν. Αλλά αυτοί αποκτούν πρόσβαση σε 450 εκατομμύρια πολίτες, εμείς σε περίπου 2,5. Win-win – όχι και τόσο πολύ».

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συμφωνία που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ επιτεύχθηκε με «πλήρη διαφάνεια».

Το σχόλιο έγινε ως απάντηση στις αντιδράσεις που προέκυψαν για τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν μέσω έρευνας για το αν το Κατάρ επηρέασε παράνομα τις αποφάσεις του σώματος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ