Qatar Gate: Όσα δεσμεύτηκε να αποκαλύψει ο Παντσέρι – Νέες δηλώσεις του δικηγόρου του

Εξελίξεις αναμένονται στο Qatar Gate. Δεσμευμένος πλέον από μια συμφωνία συνεργασίας με τη βελγική Δικαιοσύνη, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι θα περιγράψει λεπτομερώς πώς γεννήθηκε το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορά στο Κατάρ και το Μαρόκο, το οποίο χρονολογείται από το 2014, διαβεβαίωσε ο δικηγόρος του τη Δευτέρα. «Πίσω από αυτόν τον όρο της συνεργασίας, ακούμε και τον όρο “καρφί”, ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κάποιου, θέλει απλώς να συνεργαστεί», δήλωσε ο Laurent Kennes σε συνέντευξή του στο AFP. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν του κάνουμε δώρο (…) Κάποια στιγμή αποφασίζει να εξασφαλίσει την κατάστασή του και διαπραγματεύεται μια ποινή», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Εύα Καϊλή: «Δεν έχει σε τίποτα να ανησυχεί για την κατάθεση του Παντσέρι» λέει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Σε αντάλλαγμα για ποινή φυλάκισης ενός έτους, ο κ. Παντσέρι, ο οποίος ήταν σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019 πριν γίνει αρχηγός ΜΚΟ, αναλαμβάνει να πληροφορήσει τους ερευνητές για ολόκληρο το σύστημα διαφθοράς στο οποίο παραδέχεται ότι συμμετείχε, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των συνεργών του.

«Δεν είναι απλώς θέμα εξήγησης «αυτή την ημέρα έλαβα 1.000 ευρώ για πρώτη φορά», είναι απαραίτητο να παραδώσουμε όλη την ιστορία, τις σχέσεις (…), να πούμε όλα όσα συνέβησαν από το 2014 ή και πριν, όσον αφορά στις επαφές», λέει ο Kennes. «Και ποιοι οικονομικοί μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν» υπογραμμίζει. Ενώ το σκάνδαλο έχει ήδη στοιχίσει τη θέση της αντιπροέδρου, Εύας Καϊλή, που βρίσκεται στη φυλακή, πολλοί αιρετοί αναρωτιούνται εάν η συμφωνία που υπέγραψε ο Παντσέρι θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα νέων αποκαλύψεων.

Qatar Gate: «Η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της» – Νέες δηλώσεις από τον δικηγόρο του Παντσέρι

«Θυμίζω ότι όσα πει ο κ. Παντσέρι δεν αρκούν για να καταδικαστεί κάποιος, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλα στοιχεία» τονίζει ο δικηγόρος του. Μετά το υπόμνημα που υπογράφηκε με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, «θα δώσει κατάθεση πολλές φορές στους ανακριτές», συνεχίζει. Και έχει κάθε συμφέρον να πει την αλήθεια: «Ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη συμφωνία αν κρίνει ότι οι ομολογίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο 68χρονος είχε αρκετούς καλούς λόγους για να συμφωνήσει με την εισαγγελέα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο οποίος επικαλείται και τους οικογενειακούς λόγους.

Qatar Gate: «Υπάρχει κίνδυνος σύλληψης του Ταραμπέλα» – Πυρά από τον δικηγόρο του για τη συμφωνία Παντσέρι

«Ανησυχούσε πολύ για την γυναίκα του και την κόρη του και τώρα ελπίζει για κάποια επιείκεια, είναι ανθρώπινο και θεμιτό», υποστηρίζει ο Kennes.

Στην έρευνά του, ο Βέλγος δικαστής Michel Claise επιθυμεί να ακούσει την σύζυγο του υπόπτου, Maria Dolores Colleoni, και την κόρη τους Silvia, και ο Kennes λέει ότι ελπίζει ότι «θα έρθουν να καταθέσουν στο Βέλγιο». Και οι δύο έχουν γίνει στόχος για έξι εβδομάδες από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο αμφισβητούν μέσω προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων. Αλλά η διαδικασία μπορεί να αλλάξει σύντομα. «Είναι πιθανό η ανάγκη για ένταλμα σύλληψης να μειωθεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ