“Προειδοποιώ τον Ερντογάν”

“Προειδοποιώ τον Ερντογάν”

 

“Προειδοποιώ κατηγορηματικά τον Πρωθυπουργό Ερντογάν ότι δεν επιτρέπεται να προκαλέσει διχασμό στην αυστριακή κοινωνία, διότι η ενσωμάτωση είναι ένα λεπτό και μερικές φορές δύσκολο ζήτημα και μια λάθος ομιλία μπορεί να μας ρίξει πίσω και να δηλητηριάσει το κλίμα”, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημε��ίδα “Έστεραιχ”, ενόψει της ανεπίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός στη Βιέννη στις 19 και 20 Ιουνίου.

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί ανεπίσημα στη Βιέννη έπειτα από πρόσκληση της προσκείμενης στο κόμμα του οργάνωσης “Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών” για να μιλήσει σε εκδήλωση για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την ίδρυση της. Δεν προβλέπεται να συναντηθεί ούτε με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ ούτε με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, οι οποίοι θα απουσιάζουν αυτό το διήμερο από την αυστριακή πρωτεύουσα.

Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει τη “μεγάλη ευθύνη” που έχει ως Πρωθυπουργός ο Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας πως εάν αυτός εκφωνήσει μια θετική ομιλία και αναφερθεί σε σωστά ζητήματα – “εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και αφοσίωση απέναντι στην Αυστρία” – τότε αυτό θα βοηθήσει και κάτι τέτοιο προσδοκά ο ίδιος από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

“Αν όμως πράξει το αντίθετο, όπως συνέβη στη Γερμανία, τότε θα βλάψει όχι μόνον το δικό μας πληθυσμό αλλά, προπάντων, τους Τούρκους μετανάστες”, προειδοποιεί με σαφήνεια ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως φυσικά και είναι καλό να είναι κάποιος πολύγλωσσος, μόνον που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να προτάξει αυτά που χωρίζουν και με τον τρόπο αυτό να επιδεινώσει το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο ίδιος διατυπώνει έγκαιρα τη θέση του, ότι κάποιος μπορεί να είναι υπερήφανος για τις ρίζες του και για τη νέα πατρίδα του και οι Αυστριακοί τουρκικής καταγωγής δεν είναι ξένο σώμα, αλλά είναι Αυστριακοί και αυτό είναι το δικό του μήνυμα προς τον Ερντογάν.

Σε συνοδευτικό της δημοσίευμα, με τίτλο “Ο Κουρτς δείχνει στον Ερντογάν την κίτρινη κάρτα”, η εφημερίδα σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε εκφραστεί κατά της ενσωμάτωσης των τουρκικής καταγωγής Γερμανών, κάτι που ανησυχεί τους πολιτικούς στην Αυστρία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε ήδη τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, παρακαλώντας τον επίμονα να μην επαναληφθούν από τον Ερντογάν στη Βιέννη παρόμοιες προτροπές.

Η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη Βιέννη — ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι όπου είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ — συνδέεται προφανώς άμεσα με τις τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον ερχόμενο Αύγουστο στις οποίες ο ίδιος αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φαίνεται να χρειάζεται και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, που μπορούν πλέον να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές, ως εκ τούτου και τις ψήφους των πάνω από 114.000 Τούρκων υπηκόων που ζουν σήμερα στην Αυστρία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ