Πρόεδρος Γερμανίας: Η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο νηφάλια και αποστασιοποιημένη προσέγγιση με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προέτρεψε χθες Κυριακή την Ευρώπη να υιοθετήσει πιο νηφάλια και πιο αποστασιοποιημένη προσέγγιση στη σχέση της με τη Ρωσία.

Οι ελπίδες ότι μπορούσε να δημιουργηθεί μια συνεκτική, ολοένα πιο στενή εταιρική σχέση με τη Μόσχα έμειναν ανεκπλήρωτες και το τρέχον διάστημα σε αμφότερες τις πλευρές επικρατεί «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ο Σταϊνμάγερ τοποθετούμενος στις Ομιλίες της Κουλτουράντα, στη Φινλανδία.

Η Κουλτουράντα είναι η θερινή κατοικία του προέδρου της Φινλανδίας κι απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Τούρκου. Η διήμερη σύνοδος που διεξάγεται εκεί είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και σε αυτή συμμετέχουν περίπου 100 προσκεκλημένοι.

Για τον Σταϊνμάγερ, «μια πιο αντικειμενική σχέση, που δεν θα είναι τόσο βαριά φορτωμένη με προσδοκίες για αλλαγή, ίσως και να είναι καλό πράγμα. Ωστόσο, μια πιο νηφάλια, πιο αποστασιοποιημένη σχέση ενέχει επίσης κινδύνους».

«Η συνεχιζόμενη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να βαραίνει πολύ στη σχέση, όπως και η προσάρτηση της Κριμαίας», υπενθύμισε.

Ο Σταϊνμάγερ πρότεινε μια «νέα προσέγγιση, βασισμένη σε αρχές», έναντι της Ρωσίας. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε που να μοιάζει με “πεπατημένη” στη μελλοντική Ρωσία», προειδοποίησε. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη, συνέχισε, δεν μπορεί να σιωπά όταν η ελευθερία του λόγου υφίσταται ολοένα περισσότερους περιορισμούς στη Ρωσία.

Η πρόσφατη σύλληψη του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ έδειξε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανίας, πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να επαγρυπνεί και να δείχνει αλληλεγγύη έμπρακτα.

«Όμως, προς όφελος μιας πιο λειτουργικής σχέσης, πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η δική μας δυνατότητα να αλλάξουμε τη Ρωσία είναι περιορισμένη», συμπλήρωσε ο Σταϊνμάγερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.