Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Προηγείται ο Χριστοδουλίδης – Η μάχη της δεύτερης θέσης

Στις 18:00 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο και το εξωτερικό για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με καταμετρημένο το 50,2% των ψήφων στην Κύπρο για την ανάδειξη νέου ΠτΔ, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32%
Α. Μαυρογιάννης: 29%
Α. Νεοφύτου: 26.3%

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 20:30, αν και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή των αποτελεσμάτων στο μηχανογραφικό σύστημα.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο διεξάγονται σε δύο γύρους. Στην πρώτη Κυριακή συμμετέχουν 14 υποψήφιοι, εκ των οποίων καταγράφουν άνω της ποσοστιαίας μονάδας στις δημοσκοπήσεις οι μισοί. Η ψηφοφορία στην πρώτη Κυριακή θα αναδείξει δύο υποψήφιους, οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν μία εβδομάδα μετά διεκδικώντας το 50% συν μία ψήφο των ψηφισάντων για την εκλογή του Προέδρου.

Τέλος εποχής στην Κύπρο μετά τη δεύτερη θητεία Αναστασιάδη

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου προσλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό ως το κλείσιμο ενός κύκλου που βρίσκει τη χώρα με σταθερή οικονομία και με γενικό σχέδιο υγείας (τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη), αλλά και ντροπιασμένη διεθνώς για τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων.

«Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης αφήνει κληρονομιά ένα απελπιστικό αδιέξοδο στο Κυπριακό και την Λευκωσία ανίκανη και απρόθυμη να αντιμετωπίσει τις πολιτικές προσάρτησης των κατεχομένων που ήδη εφαρμόζει η Άγκυρα. Το κόστος της διχοτόμησης επί του εδάφους και της εγκατάλειψης των Τουρκοκυπρίων στον σφιχτό εναγκαλισμό της Τουρκίας είναι πλέον απτό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά καλείται να διαχειριστεί τις ροές μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα εδάφη υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού κατοχής και μέσω της Πράσινης Γραμμής περνούν στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ήταν εξάλλου ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον προεκλογικό διάλογο με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να υπόσχεται επέκταση των συρματοπλεγμάτων προς αποτροπή εισόδου στη δημοκρατία μέσω της πράσινης γραμμής και τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υπερθεματίζει για την αναγκαιότητα της συνέχισης της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη προβαίνοντας σε δηλώσεις συμπάθειας για τους χειρισμούς του αμφιλεγόμενου υπουργού Εσωτερικών της χώρας Νίκου Νουρή»

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ