Πριγκόζιν: Τα σενάρια για τις κινήσεις του Κρεμλίνου, μετά την ανταρσία της Wagner – H εκπαραθύρωση και η σφαίρα στο κεφάλι

Το μέλλον του Πριγκόζιν και της Wagner, καθώς και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανταρσία τους απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλον τον κόσμο, με τα σενάρια δολοφονίας να είναι σε πρώτο πλάνο.  Καθώς το μόνο βέβαιο είναι ότι η τύχη του αρχηγού της μισθοφορικής εταιρίας είναι στα χέρια του Πούτιν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο αρχηγός του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει τον Πριγκόζιν για τα πιο βρώμικα σχέδιά του, πριν τον σκοτώσει.

Η αλήθεια είναι όμως ότι παρά τις φωνές στην Μόσχα που θέλουν νεκρό τον Πριγκόζιν για την ανταρσία του, ο ηγέτης της Wagner είναι όμηρος στα χέρια του Κρεμλίνου, το οποίο μπορεί μεν να τον δολοφονήσει, αλλά μπορεί και να τον χρησιμοποιήσει.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουόρνερ, ο οποίος μίλησε στο NBC News, ο Πριγκόζιν βρίσκεται στο Μινσκ και φαίνεται πως έχει εγκατασταθεί σε ένα ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα, γιατί φοβάται μήπως τον εκπαραθυρώσουν και πουν ότι αυτοκτόνησε. «Αν και είναι απλώς αναφορές, λάβετε υπόψη σας πως βρίσκεται σε ένα από τα μοναδικά ξενοδοχεία στο Μινσκ που δεν έχει παράθυρα», υποστήριξε ο Γουόρνερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής του Eurasia Group που ειδικεύεται σε γεωπολιτικά θέματα. Ο Μπρέμερ, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως «ο Πριγκόζιν είναι σαν νεκρός που περπατάει». «Θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη εάν θα είναι μαζί μας ακόμα σε μερικούς μήνες. Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους που έχουν κάνει πολύ λιγότερα από αυτά που έκανε ο Πριγκόζιν και μου είναι αδιανόητο ότι θα του επιτραπεί να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο», είπε ο Μπρέμερ.

Μια σφαίρα στο κεφάλι

Ο πρώην αρχηγός του ρωσικού στρατού και αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, Ιγκόρ Γκίρκιν, έγραψε για τον Πριγκόζιν πως «το να τον κρεμάσουμε για τη δολοφονία των αξιωματικών μας είναι απλώς απαραίτητο για τη διατήρηση της Ρωσίας ως κράτους». Ο Αντρέι Γκουρούλεφ, απόστρατος Ρώσος στρατηγός και νυν βουλευτής, ανέφερε πως ο Πριγκόζιν και το δεξί του χέρι, Ντμίτρι Ούτκιν, αξίζουν μια «σφαίρα στο κεφάλι». «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι προδότες σε καιρό πολέμου πρέπει να εκτελούνται», δήλωσε στο Associated Press. Γεωπολιτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως πιθανότατα ο Πούτιν θα ανταποδώσει. Ο τρόπος και ο χρόνος που θα το πράξει μένει να φανεί.

Ο χρήσιμος μπαλαντέρ

Το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι η τύχη του Πριγκόζιν είναι στα χέρια του Πούτιν. Ο οποίος όμως εκτός από τον να τον σκοτώσει μπορεί και να τον χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί, προς το συμφέρον της Μόσχας. O πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ιγκόρ Νοβίκοφ, και ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης στην Ευρώπη αντιστράτηγος Στίβεν Τουίτι, σε μια συζήτηση για την ανταρσία της Wagner στο MSNBC, πώς τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου μπορούν να επηρεάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας το μέλλον της Wagner ο Νoβίκοφ λέει: “Το πιο επικίνδυνο κομμάτι αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι είναι πως η δύναμη αυτή θα διαλυθεί. Υπάρχουν φήμες ότι θα σταθμεύουν στη Λευκορωσία και ότι οι βάσεις εκεί γεμίζουν. Τώρα, μετά τα καμώματά του, ο Πριγκόζιν, γίνεται ένας μπαλαντέρ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για να εκτελέσει τις εντολές του και μετά να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος. Να κάνει δηλαδή το Κρεμλίνο σκανδαλώδεις κινήσεις, όπως μια επίθεση στο Κίεβο ή μια επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ» και μετά να υποστηρίξει ότι δεν την έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά η Wagner.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ