Κρεμλίνο: Θωρακίζει το προφίλ του Πούτιν και την Εθνική Φρουρά στην Μόσχα – Δεν «βλέπει» ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο

Κάθε προσπάθεια να αποδείξει ότι το γόητρο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει πληγεί από την ανταρσία της Wagner καταβάλλει το Κρεμλίνο και αποκλείει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο, αλλά φροντίζει να ενισχύσει την Εθνική Φρουρά, η οποία βρέθηκε στην δύσκολη περίσταση να πρέπει να σταματήσει την εισβολή των μισθοφόρων στην Μόσχα.

Το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με την γνώμη των “ψευτοειδικών”, όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η σύντομη ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner το σαββατοκύριακο κλόνισε τη θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο παρουσιάζει τον Ρώσο ηγέτη– που βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 1999– ως κάποιον που έδρασε με σύνεση για να αποφευχθεί το “χειρότερο δυνατό σενάριο”, δίνοντας χρόνο στις συνομιλίες με τον Πριγκόζιν, για να προκύψει η η συμφωνία με την οποία και τερματίστηκε η ανταρσία χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο σκοτώθηκαν πιλότοι ρωσικών ελικοπτέρων, όταν διατάχθηκαν να επιτεθούν στο κομβόι της Wagner, που κατευθυνόταν προς την Μόσχα, αλλά οι μισθοφόροι χτύπησαν τα ελικόπτερα και τα κατέρριψαν. Ωστόσο, αποφεύχθηκε κλιμάκωση και ευρύτερη σύγκρουση, με την συμφωνία που τελικώς επιτεύχθηκε.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η ανταρσία έδειξε εν τέλει πόσο συσπειρωμένη γύρω από τον Πούτιν είναι η ρωσική κοινωνία. «Το επίπεδο της λαϊκής συσπείρωσης…γύρω από τον πρόεδρο είναι πολύ υψηλό. Τα γεγονότα αυτά έδειξαν πόσο συσπειρωμένη είναι η κοινωνία γύρω από τον πρόεδρο», είπε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς αν η θέση του Ρώσου ηγέτη “κλονίστηκε” από τα δραματικά γεγονότα, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν συμφωνούμε. Υπάρχει τώρα μια ακραία συναισθηματική υστερία ανάμεσα στους ειδικούς, τους ψευτοειδικούς, τους πολιτικούς επιστήμονες και τους ψευτοπολιτικούς. Επίσης αυτή διαδίδεται μέσα από ορισμένα υστερικά νέα μέσα ενημέρωσης, από το Ίντερνετ και πάει λέγοντας. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο Πεσκόφ.

Η Εθνική Φρουρά

Ωστόσο η επέλαση της Wagner προς την Μόσχα, ανέδειξε την αμυντική γύμνια της ρωσικής πρωτεύουσας, όχι μόνον από δυνάμεις, αλλά και από στρατιωτικό σχεδιασμό. Έτσι η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας η οποία είναι αρμόδια την άμυνα της Μόσχας, θα εξοπλισθεί με βαρύ οπλισμό και με άρματα μάχης, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον επικεφαλής της Βίκτορ Ζόλοτοφ. Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς έφθασαν πολύ κοντά στη σύγκρουση με τους βαριά οπλισμένους στασιαστές της Wagner για να υπερασπιστούν την Μόσχα.
Ο Ζόλοτοφ βέβαια διαβεβαίωσε ότι οι μισθοφόροι της Wagner, δεν θα ήταν σε θέση να καταλάβουν την Μόσχα αν είχαν φθάσει στην ρωσική πρωτεύουσα, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο Πούτιν και η Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνεται σήμερα σε μέλη των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, στην Εθνική Φρουρά, στις δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλους που βοήθησαν να διατηρηθεί η τάξη στη διάρκεια της ανταρσίας της Wagner, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Πεσκόφ υποστήριξε επίσης ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο αρχηγός της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν. 

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει ακόμη να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν θα έχει σήμερα το απόγευμα προσωπικές συναντήσεις με κάποιους στρατιωτικούς αξιωματούχους και θα μιλήσει με τους επικεφαλής των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Αναφορικά με  την τύχη του Πριγκόζιν, με βάση τους όρους της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε η ανταρσία, ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να μεταβεί στην Λευκορωσία και οι μαχητές του θα είχαν την δυνατότητα να ενταχθούν στις τακτικές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ή να μεταβούν και εκείνοι μαζί του στη Λευκορωσία. Η συμφωνία, είπε ο Πεσκόφ, εφαρμόζεται και κατά τον ίδιο ο πρόεδρος Πούτιν κρατάει πάντα τον λόγο του. Ο Πεσκόφ ωστόσο είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι μαχητές της Wagner θα υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας μετά τη συμφωνία.

Οι συνομιλίες με την Ουκρανία

Ερωτηθείς σχετικά με ένα ρεπορτάζ γερμανικού μέσου ενημέρωσης ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, ο Πεσκόφ απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συνομιλίες. Πάντως αν άρχιζαν τον Ιούλιο συνομιλίες με την Ουκρανία, δηλαδή λίγες μόλις ημέρες μετά την ανταρσία της Wagner, θα ήταν μια σοβαρή ένδειξη αδυναμίας της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει πει στο παρελθόν ότι τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις “νέες πραγματικότητες” –μια αναφορά στις ουκρανικές περιφέρειες τις οποίες η Μόσχα λέει ότι τώρα ανήκουν στη Ρωσία, κάτι το οποίο απορρίπτουν Ουκρανία και Δύση.
Το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα μέχρι να έχει φύγει από την Ουκρανία και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ