Πρίγκιπας Φίλιππος: Η Βρετανία θρηνεί τον χαμό του – Οι τελευταίες εβδομάδες της ζωής του – Πότε θα γίνει η κηδεία

Βαρύ πένθος στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ και Δούκα του Εδιμβούργου.

Η ανακοίνωση του θανάτου αναρτήθηκε σε ξύλινο πλαίσιο στην είσοδο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και αμέσως άρχισε η συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δημοφιλή πρίγκιπα Φίλιππο, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών έφθασαν μπροστά στις πύλες των Ανακτόρων όπως και στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου ο Δούκας πέθανε, για να εκφράσουν την οδύνη από τη βαριά απώλεια.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν το πένθος και τη συμπαράσταση στη βασίλισσά τους που έχασε τον άνδρα της ζωής της, το στήριγμά της, τον “βράχο” της όπως η ίδια έλεγε, επί 73 ολόκληρα χρόνια. Άλλωστε, ολόκληρη τη ζωή του την αφιέρωσε αφοσιωμένος στη χώρα και στη βασίλισσα του έθνους και της καρδιάς του. Πάντως, η κυβέρνηση ζητεί από τους Βρετανούς να μην συγχρωτίζονται από φόβο διασποράς του ιού.

Σε Παλάτια, όπου δεν κατοικεί η βασίλισσα, και εμβληματικά κτίρια της χώρας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ένδειξη πένθους. Η χώρα εισέρχεται σε περίοδο εθνικού πένθους, ενώ η βασίλισσα ανακοίνωσε πως θα εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών. Δεν θα εκτελέσει τα καθήκοντά της, ακόμη και ιδιωτικά, ενώ και οι υποθέσεις του κράτους θα σταματήσουν επίσης. Το επίσημο βασιλικό πένθος αναμένεται να συνεχιστεί για 30 ημέρες.

Αξιωματούχοι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προετοιμάζονται τώρα για μια βασιλική τελετουργική κηδεία στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο Μπερκσάιρ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Φίλιππου, καθώς δεν ήθελε πολλές “φασαρίες”, ενώ αναμένεται να υπάρξει στρατιωτική πομπή στο Λονδίνο παράλληλα με το στρατιωτικό άγημα που θα συνοδεύσει το φέρετρό του στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο αναμένεται να ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στα εδάφη του Κάστρου Ουίνδσορ, εκεί που πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο.

Οι τελευταίες εβδομάδες της ζωής του

Στο Κάστρο του Ουίνδσορ πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Δούκας του Εδιμβούργου, καθώς εκεί είχε σχηματίσει με τη σύζυγό του, βασίλισσα Ελισάβετ τη “φούσκα” του για να προστατευθεί από τον κορονοϊό. Έπειτα από 28 διανυκτερεύσεις στο νοσοκομείο που είχε εισαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου για λοίμωξη και προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, ο Φίλιππος πήρε εξιτήριο στις 16 Μαρτίου και επέστρεψε στην κατοικία του, κοντά στη βασίλισσα. Οι τελευταίες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο τον έδειχναν χαμογελαστό αν και αρκετά καταβεβλημένο.

Την πρώτη εβδομάδα της νοσηλείας του, δέχτηκε επίσκεψη στο νοσοκομείο από τον πρίγκιπα Κάρολο, τον πρωτότοκό του, ο οποίος ταξίδεψε 100 μίλια από το Γκλόσεστερ στην πρωτεύουσα για να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του προμηνύοντας πως τα πράγματα ήταν δύσκολα. Οι φήμες για την πραγματική κατάσταση του Φίλιππου φούντωσαν όταν ο Κάρολος αποχωρώντας από το νοσοκομείο έδειχνε δακρυσμένος και φοβερά συγκινημένος.

Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν γνώριζε πώς εξελισσόταν η υγεία του Φίλιππου, ενώ η βασίλισσα συνέχιζε να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της και να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της έστω και μέσω τηλεδιασκέψεων. Η ανακοίνωση της βασίλισσας ανέφερε πως ο Δούκας του Εδιμβούργου έφυγε ειρηνικά στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Την Κυριακή του Πάσχα εκεί βρέθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος όπου φωτογραφήθηκε να απολαμβάνει έναν περίπατο με τη μητέρα του, αλλά δεν είναι γνωστό αν είδε τον πατέρα του και αν αυτή ήταν η τελευταία τους συνάντηση. Η βασίλισσα εμφανίστηκε τελευταία φορά δημοσίως στις 31 Μαρτίου.

Το τελευταίο “αντίο” στον Δούκα του Εδιμβούργου – Το δίλημμα για τους προσκεκλημένους

Το Σάββατο 17 Απριλίου θα γίνει η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, έπειτα από πένθος οκτώ ημερών. Ο ίδιος έχοντας σχεδιάσει -ουσιαστικά- την κηδεία του είχε πει ότι δεν θέλει “φασαρίες” και ότι προτιμά μία λιτή τελετή. Έτσι, αν και δικαιούται κρατική κηδεία δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, και η η κηδεία του θα γίνει σε μία τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Οι ετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αν και είχαν σχεδιαστεί χρόνια πριν, με την κωδική ονομασία “Forth Bridge” από τον ποταμό Φορθ στη Σκωτία. Και ενώ η κηδεία είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια, ο κορονοϊός τινάσσει τα πάντα στον αέρα καθώς στη συγκεκριμένη τελετή θα πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κοινωνικές αποστάσεις. Ο Δούκας θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ ενώ επικήδειες τιμές θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός σε ποιους θα επιτραπεί να παραστούν στην τελετή καθώς ισχύουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες στην Αγγλία, ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων είναι οι 30. Οκτώ ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να είναι οι οκτώ που θα εκπροσωπήσουν την οικογένεια: Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, ο πρίγκιπας Εδουάρδος, η Κόμισσα του Ουέσεξ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Καμίλα, η βασίλισσα και η πριγκίπισσα Άννα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ενδέχεται να επιθυμούν να δώσουν το “παρών” όπως είναι ο γιος του Φίλιππου, πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Χάρι και ίσως και η Μέγκαν, η Δούκισσα του Γιουρκ Σάρα Φέργκιουσον, οι εγγονές του Φίλιππου, πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη. Η βασίλισσα τις οκτώ μέρες του πένθους μέχρι την κηδεία του συζύγου της δεν θα εκτελεί καθήκοντα ούτε και ιδιωτικά ενώ παγώνουν όλα τα νέα νομοσχέδια καθώς χωρίς την υπογραφή της νόμος δεν υφίσταται. Όλοι οι βουλευτές θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια στο αριστερό τους χέρι έως την ημέρα της κηδείας όπως και οι τηλεπαρουσιαστές μαύρη γραβάτα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ