«Πράσινο φως» για την επέμβαση

«Πράσινο φως» για την επέμβαση

 

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία ήρθαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, καταλήγοντας σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την άδεια στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Η Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο δράσης κατά της Συρίας

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία για το σχέδιο δράσης κατά της Συρίας συνιστά πολιτική νίκη για τον Μπάρακ Ομπάμα που τις προηγούμενες ημέρες είχε επιδοθεί σε σκληρό αγώνα για να πείσει τους σκεπτικιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες να συναινέσουν σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Τι προηγήθηκε της συμφωνίας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ αλλά και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Έρικ Κάντορ δήλωσαν πως υποστηρίζουν τις προθέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς», είπε ο Μπόνερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η στήριξη του Μπόνερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε Βουλή και Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα. Η πιο δύσκολη υπόθεση για τον Ομπάμα είναι να πείσει τη Βουλή, στην οποία η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με επικεφαλής του Κογκρέσου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Επίσης, ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία και επανέλαβε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένο σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ», σημείωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας «πρέπει να λογοδοτήσει» για την επίθεση με χημικά όπλα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν ότι διέπραξαν οι τακτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Στη «φαρέτρα» του Ομπάμα το σχέδιο

Από θέση ισχύος μετά την έγκριση του σχεδίου από την επιτροπή της Γεουρίας ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Ζιπίνγκ και τον γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Δεν υπάρχουν σχέδια για μια επίσημη διμερή συνάντηση μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι δύο άντρες, μπορεί να συνομιλήσουν «στο περιθώριο» των συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο Ομπάμα σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Αγία Πετρούπολη.

Ασκήσεις πολέμου στη Μεσόγειο

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην ανατολική Μεσόγειο μετά την εκτόξευση πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινής άσκησης, σε μία χρονική στιγμή όπου στην περιοχή η ένταση είναι ήδη αυξημένη.

Ομπάμα: «Ο Άσαντ πρέπει να λογοδοτήσει»

Με τρεις ώρες καθυστέρηση, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ισραηλινο-αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης. «Το υπουργείο Άμυνας και η αμερικανική MDA (Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας) εκτόξευσαν το πρωί της Τρίτης στις 9:15 έναν πύραυλο τύπου Ankor», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αυτής της εκδοχής του πυραύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία του συστήματος λειτούργησαν όπως προβλεπόταν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων «από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου προς την ανατολική ακτή», χωρίς να διευκρινίσει αν στόχος ήταν η Συρία. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων διευκρίνισαν στη συνέχεια πως οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα.

Ολάντ: «Η διεθνής κοινότητα να αναλάβει δράση για τη Συρία»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ συνηθίζει να εκτοξεύει πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ακτές του, προκειμένου να δοκιμάσει τις αμυντικές του ικανότητες, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν έχει σχέση με την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά εγείρει η στιγμή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επέλεξαν ώστε να πραγματοποιήσουν ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων, σε μία περιοχή όπου η ένταση έχει αυξηθεί δραματικά. Το γεγονός ότι η Ρωσία αποκάλυψε την άσκηση καταδεικνύει και τις ικανότητες της χώρας να μελετούν τις κινήσεις των ΗΠΑ. Μάλιστα, αναλυτές αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά μπορεί να γνωρίζει για εκτόξευση πυραύλων από την πλευρά των ΗΠΑ μία με δύο ώρες πριν, διάστημα το οποίο επαρκεί ώστε να ενημερώσει τη Δαμασκό.

Άσαντ: «Όποιος μας κατηγορεί, να φέρει στοιχεία»

Από την άλλη πλευρά τη στιγμή που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ αρνείται κατηγορηματικά ότι ο στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχος του καθεστώτος από το Χαλέπι προσχώρησε στους αντικαθεστωτικούς, ενώ ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν τον στρατό για χρήση χημικών όπλων σε μία επίθεση που πραγματοποίησε τον Μάρτιο στην επαρχία Καν Αλ Ασάλ.

Πρόκειται για έναν Σύρο ιατροδικαστή, ο Αμντελταουάμπ Σαχρούρ, ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει για την συγκεκριμένη επίθεση με χημικά όπλα. Πληροφορίες από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι ο Σαχρούρ έχει στα χέρια του και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από τις αστυνομικές αρχές που έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της συριακής κυβέρνησης για τα γεγονότα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ