Πούτιν: Ζητεί όρκο πίστης απ’ όλους τους μισθοφόρους στην Ουκρανία – Στόχος η Wagner

Όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος ζητεί από τους μισθοφόρους της Wagner ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε χθες και το οποίο στην πραγματικότητα αφορά όλους τους ιδιώτες στρατιωτικούς που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το διάταγμα ισχύει και για όλους τους εργολάβους που συμμετέχουν στις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, βοηθώντας τον ρωσικό στρατό και υπηρετώντας  σε μονάδες εδαφικής άμυνας, ενώ θεωρητικώς έχει άμεση ισχύ. Έρχεται δύο ημέρες αφότου οι ηγέτες Wagner εικάζεται ότι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα.  Σήμερα πάντως μια ακροδεξιά υπομονάδα της Wagner, γνωστή ως Rusich, δήλωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.  Σε ανάρτησή του στο Telegram, η Rusich κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ότι δεν προστάτευσε ένα ιδρυτικό μέλος της, τον Yan Petrovsky, ο οποίος συνελήφθη στη Φινλανδία για παραβίαση της βίζας και αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ουκρανία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το διάταγμα του κ. Πούτιν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβεβαιώσει την εξουσία του μετά την ανταρσία της Wagner, τον Ιούνιο.  «Ο Πούτιν θέλει να έχει αυστηρότερο έλεγχο στην Wagner για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον», δήλωσε στο BBC η Νάτια Σεσκούρια του Royal United Services Institute, μιας δεξαμενής σκέψης του Λονδίνου.

Το διάταγμα έρχεται καθώς η Wagner φέρεται να είναι ακέφαλη, μετά την συντριβή του αεροπλάνου, στο οποίο εικάζεται ότι επέβαιναν ο αρχηγός της Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο υπαρχηγός της ο Ούτκιν, όπως και άλλα ανώτερα στελέχη της. Ο όρκος περιγράφεται στο διάταγμα ως ένα βήμα για την οικοδόμηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας και περιλαμβάνει την υπόσχεση να ακολουθούν αυστηρά τις εντολές των διοικητών.

«Είναι ένα κρυφό μήνυμα προς τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών να βρουν και να διώξουν τους μαχητές της Wagner», δήλωσε στο BBC ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουκρανία. Και είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους μαχητές, επίσης: «Είτε δίνετε τον όρκο και κρατάτε τα όπλα σας είτε αφοπίζεστε. Υπακούτε ή πηγαίνετε στη φυλακή».

Λίγες εβδομάδες πριν από την αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν τον Ιούνιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στις μισθοφορικές ομάδες προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου για να υπογράψουν συμβόλαια με τον στρατό. Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει, επειδή δεν ήθελε η Wagner να λειτουργεί υπό το υπουργείο. Ο Πούτιν υποστήριξε το σύστημα συμβάσεων του υπουργείου, το οποίο ήταν το πρώτο δημόσιο πλήγμα κατά του μακροχρόνιου συμμάχου του Πριγκόζιν. Η διαμάχη κλιμακώθηκε, οδηγώντας στην ανταρσία του Ιουνίου.

Αλλά σήμερα το ζήτημα είναι τι επίδραση θα έχει το διάταγμα στους μαχητές της Wagner οι οποίοι δεν έχουν ηγέτη; Ο Burkovskyi πιστεύει ότι ως έμπειροι στρατιώτες, αποτελούν καλό περιουσιακό στοιχείο για τον ρωσικό στρατό. «Επέλεξαν την Wagner επειδή τους παρείχε ειδική μεταχείριση, χωρίς τη γραφειοκρατία του τεράστιου ρωσικού στρατού. Αν έχουν ειδική μεταχείριση υπό τις διαταγές του Πούτιν, δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει πού, με ποιον και για ποιον θα πολεμήσουν». Η Seskuria πάλι πιστεύει ότι, αν και το διάταγμα μπορεί να έχει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν πιστοί υποστηρικτές του Πριγκόζιν που δεν θα δώσουν τον όρκο. «Αυτό μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα για τον Πούτιν σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», λέει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ