Πούτιν-Ερντογάν: Η συνομιλία τους για το φυσικό αέριο, τον πόλεμο και τα σιτηρά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναβάθμιση της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο ήταν τα αντικείμενα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν.

Με βάση ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η συνάντηση ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σημαντική για να αποφευχθεί η “ανεξέλεγκτη” κλιμάκωση επί του πεδίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, την οποία ανακοίνωσε αρχικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να επανεξεταστούν και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιστοιχη ανακοίνωση γα την επικοινωνία έκανε και το Κρεμλίνο. Στη ρωσική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την ιδέα της δημιουργίας ενός τουρκικού “κόμβου αερίου”. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα το πρότεινε ο Πούτιν, τον Οκτώβριο. Η πρότασή του αφορούσε την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κέντρο διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η ιδέα του Πούτν είναι να δημιουργηθεί μια βάση αερίου στην Τουρκία, για να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες από τους αγωγούς Nord Stream οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να εξαχθεί αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει την πρόταση του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης τη συμφωνηθείσα παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που η Τουρκία βοήθησε να επιτευχθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των εξαγωγών σιτηρών από αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια. “Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν τη σημασία μιας περιεκτικής και πλήρους εφαρμογής αυτής της συμφωνίας “πακέτο”, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ