Πούτιν: Αντιμέτωπος με πολιτική ανταρσία απολύει στρατηγούς στην Ουκρανία

Έντονο κύμα δυσαρέσκειας φαίνεται ότι προκαλεί σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η δυσμενής για τις ρωσικές δυνάμεις τροπή του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα δημοτικοί σύμβουλοι ρωσικών πόλεων να ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Κρεμλίνου.

Δημοτικοί σύμβουλοι από 18 περιφέρειες της Μόσχας και της Πετρούπολης (Πόλης του Αγίου Πέτρου) κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτική σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ. «Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της» , αναφέρεται στο κείμενο των δημοτικών συμβούλων.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Σμολνίνσκογιε στην περιφέρεια της Πετρούπολης (πόλη του Αγίου Πέτρου) με απόφασή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) να απαγγείλουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου να παυθεί από τα καθήκοντά του. Υπέρ ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τρεις δήλωσαν αποχή.

Την επομένη ημέρα 9 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την έκκληση κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ασκήθηκε διοικητική δίωξη για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού. Την ίδια ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Λομονόσοφσκι της Μόσχας, δημοσιεύθηκε έκκληση των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο Πούτιν με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί. Στην έκκλησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι για την ευημερία της χώρας πρέπει να αλλάζει η εξουσία και επεσήμαιναν ότι μετά την δεύτερη θητεία του Ρώσου προέδρου «όλα πήγαν ανάποδα».

Υποχώρηση στην Ουκρανία

Εντωμεταξύ τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ο στρατός της ανακατέλαβε από τους Ρώσους μια έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ότι οι δυνάμεις της προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά.
Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου η αιφνίδια προέλαση των Ουκρανών ανάγκασε τους Ρώσους να υποχωρήσουν στην περιοχή του Χαρκόβου. Η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο. Αυτό φέρεται να οδήγησε τον Πούτιν στο να αποπέμψει τον αντιστράτηγο Ρομάν Μπερντνίκοφ.

Ο φερόμενος ως αποπεμφθείς από τον Πούτιν αντιστράτηγος Μπερντνίκοφ

Το Κρεμλίνο

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του στρατού του, απαντώντας ότι η «ειδική επιχείρηση» θα συνεχιστεί έως ότου πετύχει τους στόχους της. «Φυσικά, οι όποιες ενέργειες του στρατού που εκτελούνται στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης αναφέρονται στον Ανώτατο Διοικητή», δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον Πούτιν, ο οποίος, όπως είπε «είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και όλους τους στρατιωτικούς διοικητές».

Η Handelsblatt

Μετά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων , η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ο στρατός της Ρωσίας βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση: το ηθικό έχει καταρρεύσει, ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, οι αλυσίδες διοίκησης έχουν διαταραχθεί και οι στρατιώτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη ματαιότητα αυτού του πολέμου.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ερείπια της αυταπάτης του. Έχει πέσει θύμα της ίδιας του της πολιτικής και της προπαγάνδας που ευαγγελιζόταν νίκη σε λίγες ημέρες. Η εφημερίδα σχολιάζει ακόμα ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι η ακατανίκητη δύναμη που πολλοί στη Δύση φοβούνταν.

Αυτό είναι το προϊόν της διακυβέρνησης του Πούτιν: κατατρώγεται από το μαφιόζικο σύστημα διαφθοράς που έχει οικοδομήσει, αιμορραγεί υλικά και ηθικά. Αλλά αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος, συνεχίζει η εφημερίδα και εξηγεί ότι ο Πούτιν, για να μην ηττηθεί, θα πρέπει να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις, στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει Γενική Επιστράτευση στη Ρωσία και σαρωτική επίθεση στην Ουκρανία με κάθε δυνατό όπλο, που θα σημάνει ακόμα περισσότερες καταστροφές στη χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NovayaGazeta.Europe)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ