Πολωνία: Πέρασε ο νόμος για το Ολοκαύτωμα παρά τις σφοδρές αντιδράσεις Ισραήλ και ΗΠΑ

Με 57 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά η πολωνική γερουσία υπερψήφισε το βράδυ της Τετάρτης χωρίς καμιά τροποποίηση το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που υποτίθεται πως αποσκοπεί να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, καθιστώντας τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» από Πολωνούς και ξένους σε ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Το ίδιο θα ισχύει πλέον και για κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος είχαν ρόλο συνεργών των ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, ποινικοποιείται η άρνηση του ρόλου της Ουκρανίας στη σφαγή των Πολωνών το διάστημα 1943-1944 στο Βόλιν. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, απομένει μόνο να υπογραφτεί από τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

αλλά οδήγησε το Ισραήλ να κατηγορήσει τη Βαρσοβία ότι αποπειράται να «ξαναγράψει την ιστορία» κι ότι «αρνείται το Ολοκαύτωμα» και τις ΗΠΑ να απευθύνουν προειδοποίηση σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο προς τη συντηρητική πολωνική κυβέρνηση.

Την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι αυτός ο νόμος θα έχει συνέπειες. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις» για τα «συμφέροντα και τις στρατηγικές σχέσεις της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ», με μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα κι υπογράφεται από την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ.

Μετά την ψήφιση του νόμου από την πολωνική κάτω Βουλή την Παρασκευή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε ότι η Βαρσοβία προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία» τονίζοντας πως «κανένας δεν μπορεί να αρνείται το Ολοκαύτωμα», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και κάλεσε τον επιτετραμμένο της πολωνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ για να του επιδώσει διαμαρτυρία.

Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Πάτρικ Γιάκι υποστήριξε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Γερουσία ότι η βίαιη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης εν μέρει οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στο Ισραήλ.

Την περασμένη Τετάρτη η Κνέσετ ενέκρινε με 61 ψήφους σε σύνολο 120 νομοσχέδιο που προβλέπει πενταετή ποινή φυλάκισης σε όποιον μειώνει ή αρνείται τον ρόλο εκείνων που βοήθησαν τους ναζί στα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον των Εβραίων. Ο Ιτζίκ Σμούλι (Σιωνιστική Ένωση), εκ των εισηγητών του κειμένου, κατέστησε σαφές ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο ως αντίδραση για το πολωνικό νομοσχέδιο.

Στη Βαρσοβία περίπου εκατό καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, ανάμεσά τους η σκηνοθέτις Ανιέσκα Χόλαντ, ο πρώην πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή με την οποία απηύθυναν έκκληση να αλλάξει το νομοσχέδιο και να απαλειφθεί η ποινικοποίηση των εκφράσεων που μπορεί να προσβάλλουν την Πολωνία.

Μια ομάδα πολωνοεβραίων εξάλλου έδωσε στη δημοσιότητα μια δική της ανοικτή επιστολή, στην οποία προειδοποιεί ότι το σχέδιο νόμου ενδέχεται να σημάνει την ποινική δίωξη «όσων λένε την αλήθεια για τους καταδότες και τους πολωνούς πολίτες που δολοφόνησαν εβραίους γείτονές τους», ενώ υπογραμμίζει πως «όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης» αλλά «οδηγεί στην παραχάραξη της ιστορίας».

Η κατεχόμενη Πολωνία υπήρξε η μοναδική χώρα όπου οι ναζί είχαν ορίσει με διάταγμα πως η χορήγηση οποιουδήποτε είδους βοήθειας στους Εβραίους επέσυρε τη θανατική ποινή. Ωστόσο, το Ίδρυμα Γιαντ Βασέμ για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος έχει τιμήσει ως «Δίκαιους των Εθνών» 6.700 Πολωνούς οι οποίοι βοήθησαν Εβραίους. Υπολογίζεται ότι από τα έξι εκατομμύρια Πολωνών που έχασαν τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π., τα τρία ήταν Εβραίοι.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ