Politico: Βρετανοί βουλευτές ταξιδεύουν στο εξωτερικό για σεξοτουρισμό και πάρτι

Τσουνάμι οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις… νύχτες Ευρωπαίων βουλευτών. Αρκετοί Βρετανοί βουλευτές χρησιμοποιούν τα κοινοβουλευτικά ταξίδια στο εξωτερικό ως ευκαιρία για σεξοτουρισμό και για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με συναδέλφους τους και διπλωματικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Ένας πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, τώρα μέλος της Βουλής των Λόρδων, ζήτησε από τους οικοδεσπότες οδηγίες για τον πλησιέστερο οίκο ανοχής όταν ταξίδεψε στη Νοτιοανατολική Ασία για μια επίσκεψη με μια διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή που ήταν παρών.

Ένας άλλος βουλευτής των Τόρις και πρώην υπουργός συνήθιζε να μένει στην Ασία μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας των βουλευτών στην πατρίδα, προκειμένου να συνεχίσει το “ενδιαφέρον του για τις  γυναίκες”, είπαν δύο πρώην συνάδελφοι. “Έδειχνε ενδιαφέρον για τα όμορφα νεαρά κορίτσια”, είπε ο ένας. “Συνήθως παρέμενε μετά από αυτές τις επισκέψεις και συνδεόταν με νεαρές γυναίκες στον εν λόγω τόπο”.

Ένας ανώτερος βουλευτής των Εργατικών έδειχνε προτίμηση σε “Ρωσίδες” κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό, σύμφωνα με έναν ξένο διπλωμάτη, ο οποίος δήλωσε ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι αισθάνονταν αδύναμοι να παρέμβουν επειδή ανησυχούσαν για τη διατήρηση της επιρροής τους στο Ουεστμίνστερ.

Κακή συμπεριφορά

Ως μέρος μιας συνεχιζόμενης έρευνας, το POLITICO μίλησε με περισσότερους από 12 κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό που επαλήθευσαν τις αναφορές για κακή συμπεριφορά (σεξ, υπερκατανάλωση αλκοόλ) από ορισμένους συναδέλφους τους σε τέτοια ταξίδια. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι ενώ ορισμένοι συνάδελφοι επεδείκνυαν γνήσιο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες, ωστόσο άλλοι αντιμετώπιζαν τα ταξίδια αυτά με λογική «πάρτι».

Πράγματι, τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές είχαν λάβει μέρος σε πάρτι που οργανώνονταν από διπλωματικούς αντιπροσώπους στα οποία «προμηθεύονταν» νεαρούς άνδρες και γυναίκες με σκοπό τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε μια ξεχωριστή επίσκεψη επιτροπής σε μια κοντινή ευρωπαϊκή χώρα, τρεις βουλευτές δεν κατάφεραν να προσέλθουν σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η πρεσβεία αφού είχαν μεθύσει. Στο ίδιο ταξίδι, ένας βουλευτής των Τόρις ύψωσε τη φωνή του σε ένα μέλος του διπλωματικού επιτελείου.

Ορισμένοι βουλευτές ήταν συχνά προνοητικοί στο να ζητούν από ξένες κυβερνήσεις ένα πλήρες, πληρωμένο με έξοδα ταξίδι στο εξωτερικό, είπαν οι ίδιοι τοπικοί αξιωματούχοι, και μερικές φορές έφταναν στο σημείο να επιβάλλουν τις προτιμήσεις τους για σαμπάνια και μεγάλα γεύματα.

Οι εκπρόσωποι του εξωτερικού έχουν γίνει επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες προσεγγίσεις, είπε ένας από αυτούς, και ορισμένοι έχουν καταφύγει στο να γεμίζουν τις ατζέντες των βουλευτών με όσο το δυνατόν περισσότερες επισκέψεις και συναντήσεις, προκειμένου να μειώσουν τον “ελεύθερο χρόνο” για πιθανή κακή συμπεριφορά. “Υπήρξε μια διαδικασία απογοήτευσης”, πρόσθεσαν.

Η παραίτηση

Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Κρίστιαν Μάθισον, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα μετά από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του. Ένα πρώην μέλος του προσωπικού του ισχυρίστηκε ότι την είχε προσκαλέσει σε ένα μυστικό ταξίδι στο Γιβραλτάρ, το οποίο η ανεξάρτητη επιτροπή για τη συμπεριφορά των βουλευτών διαπίστωσε ότι είχε σεξουαλικά κίνητρα. Ο Μάθισον αρνήθηκε τις αξιώσεις εναντίον του και δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι είχε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, ξεχωριστά από την αποδεκτή καταγγελία.

Το Γιβραλτάρ ήταν το επίκεντρο προηγούμενων καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά, αφού δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν ότι ήταν μεθυσμένοι σε μια επίσκεψη που διοργανώθηκε από το Κοινοβουλευτικό Σχέδιο Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ